Els refugis antiaeris de la Guerra Civil s'omplen d'encuriosits

La primera visita de la Manresa Desconeguda d'aquest any té més èxit del que s'esperava

Noèlia Roger
27 d'agost del 2014
L'historiador Joaquim Aloy explica a un grup de visitants les característiques del refugi de la plaça Europa. Foto: Sussi Garcia

Com cada any, s'obren per Festa Major els tres refugis antiaeris de la Guerra Civil que es conserven a Manresa i que estan protegits: el de l'antic parc de bombers de plaça Europa, el que queda del de Sant Domènec i el del grup escolar la Renaixença (el més impressionant i més ben conservat).
 
Aquest cop també es deixaven veure per commemorar dues efemèrides: el 75è aniversari dels bombardejos de l'aviació franquista a la capital del Bages i el final de la Guerra Civil Espanyola.
 
L'activitat estava organitzada per l'Ajuntament de Manresa, l'Associació Memòria i Història de Manresa (els historiadors Joaquim Aloy i Josep Alert en formen part), l'Arxiu Comarcal del Bages i el Museu Comarcal de Manresa, amb la col·laboració de Voluntaris Culturals, Amics de l'Art Romànic, Amics de la Seu, Associació per al Museu Comarcal de Manresa i Centre d'Estudis del Bages.
 
Hi havia llargues cues i impaciència i fins a 600 persones varen fer les visites. Es va començar al refugi de l'antic parc de bombers guiats per en Joaquim Aloy, seguidament es va anar al petit refugi de Sant Domènec on en Francesc Comas va donar les explicacions i per últim, en Josep Alert va comentar el poc que se sap del refugi del grup escolar la Renaixença (hi cabien unes 920 persones) on es van mostrar fragments d'un petit documental que s'està fent de Manresa per homenatjar a les víctimes de la Guerra Cívil Espanyola.
 
El més important que es va dir, va ser que van haver un mínim de 33 víctimes a Manresa, inclosos 6 nens, durant els bombardeigs de l'aviació franquista. Els refugis els van construir dones, avis i nens units per l'associacionisme que sempre hi ha hagut a Catalunya. Hi va haver dos bombardejos a finals de la guerra: un al desembre de 1938 amb 31 morts, sobretot per la inconsciència dels manresans que no es creien el que passava, i un altre el 19 de gener de 1939 amb 2 víctimes mortals, 5 dies abans que entressin els franquistes a la ciutat, sobretot per demostrar qui era el vencedor i el vençut. Els objectius eren atemorir la població, carregar-se les centrals d'energia que donaven electricitat a les fàbriques (durant aquells anys les manufactures locals feien armament, bombes i roba pels militars) i el tercer punt clau era les dues estacions de tren que encara donen servei a la ciutat i per on es transportava tot el material que es necessitava. Es considera que la Guerra Civil Espanyola va servir com a prova de bombes i armament, i va ser la primera on es va fer servir aviació per atacar i on es va utilitzar els civils com a víctimes.
 
Una tarda-vespre realista, emocionant i distreta, on més de 600 persones de totes les edats van fer el circuit, amb uns historiadors especialistes, enèrgics, que contagiaven la seva passió i que van ser aplaudits per tots els visitants. Segons els organitzadors, no s'esperaven tenir tan èxit i per moments es van sentir desbordats però, molt contents de que la gent hagi participat tant.