Terra contaminada amb fuel i una tina oberta des de fa 2 anys a Navarcles

L'empresa que va fer el buidatge del fuel de la tina i la recollida de terra a les instal·lacions de l'antiga DRESCA estudia denunciar l'Ajuntament a la fiscalia de Medi Ambient perquè sospita que es fa desaparèixer la terra contaminada manualment

Pere Fontanals
19 d'agost del 2014
Pasteres amb terra contaminada pel fuel, a la dreta, i tina al descobert, a l'esquerra. Foto: Pere Fontanals

En els terrenys de l'antiga fàbrica tèxtil DRESCA, SL de Navarcles s'hi troben des de fa dos anys sis pasteres de càrrega de runa amb terra contaminada amb fuel i una tina de 10 metres de fondària i 4 de diàmetre, a mig omplir d'aigua de la pluja, sense cap mena de protecció. Segons ha pogut saber Manresainfo.cat ni l'empresa, en situació de concurs de creditors, ni l'Ajuntament, no fan res per portar aquest material contaminat a una planta de residus, ni per tapar o tancar una tina que esdevé de perill imminent ja que la zona és de molt fàcil accés per a qualsevol adult o infant. A més a més, l'immens solar que ocupava aquesta fàbrica tèxtil que donava feina a 180 treballadors, és ple d'envasos amb productes químics, i algunes de les parets que sostenen l'estructura de les naus conserven a la intempèrie grans quantitats d'amiant.
 
L'origen dels fets es remunta a l'estiu de 2012 quan una tina de fuel soterrada a les instal·lacions de DRESCA va vessar contaminant les terres superiors i adjacents. Al juliol, l'empresa, que ja es trobava en situació de concurs de creditors, a través d'una subcontractació, va encarregar a Xenixell Mediambient, SL l'extracció de 80.000 litres de fuel, la neteja de la tina i el transport del combustible a una planta de residus i reciclatge ja que existia un risc imminent de contaminació de les betes d'aigua subterrània i del subsol. De fet, les populars fonts de Navarcles van estar tancades durant un període. A més a més, l'empresa subcontractada va desmuntar una estructura metàl·lica que hi havia a l'interior de la tina que fins llavors havia mantingut el contingut aïllat de la superfície. El metall també va haver de passar un procés per eliminar els rastres de fuel abans de poder ser reciclat.
 
Un problema de medi ambient
Poc després, entre juliol i agost de 2012, Xenixell Mediambient es va reunir amb el regidor de l'Ajuntament de Navarcles, Ramon Serra, i diversos tècnics i va rebre de l'Ajuntament de Navarcles, com a responsable civil subsidiari, l'encàrrec de retirar més fuel que quedava a la tina i de recollir la terra contaminada pel vessament, inicialment estimat en 32TM, en pasteres per al seu posterior trasllat a plantes de reciclatge. I aquí, segons expliquen els responsables de l'empresa mediambiental, van començar els problemes. Un cop avançava l'operació, els responsables de Xenixell van comprovar que la tina tenia més fondària de l'esperada, fet que va comportar que la primera estimació es quedés curta. L'Ajuntament de Navarcles va pagar la segona extracció de fuel de la tina, però va fer deixar les pasteres plenes de terra amb fuel a les instal·lacions de l'antiga DRESCA al no tenir una partida pressupostària per fer-se càrrec de la despesa del lloguer de les pasteres, del seu transport i de les taxes que s'han de pagar per al seu tractament.
 
Durant aquests dos anys els responsables de Xenixell Mediambient han intentat negociar amb el regidor d'Urbanisme i Obres Públiques de l'Ajuntament de Navarcles, Ramon Serra, alguna solució al problema ja que, a més a més de la despesa inicial, l'import de l'operació creixia cada mes degut al cost del lloguer de les pasteres que contenen les terres contaminades. L'única resposta que ha rebut l'empresa des del consistori, afirmen, ha sigut demanar-los que canviessin el subjecte de les factures a DRESCA -que està liquidant el seu concurs de creditors- i que amaguessin les pasteres a ulls de la gent ja que actualment són visibles des del passeig de les Fonts. A més a més, les lones que cobrien la terra contaminada van desaparèixer fa temps deixant aquest continugut exposat a les inclemències meteorològiques. Segons les factures a les que ha pogut tenir accés Manresainfo.cat, per retirar aquests contenidors, l'Ajuntament de Navarcles s'hauria de fer càrrec d'uns 12.000 euros de la recollida de terra, lloguer de pasteres i transport del material, a més a més de l'import de l'abocament de les terres en un centre de tractament i reciclatge especialitzat.
 
Pasteres que s'amaguen i terra contaminada que desapareix
Però aquí no s'acaba la cosa. Els responsables de l'empresa Xenixell estan estudiant la possibilitat de denunciar l'Ajuntament de Navarcles a la fiscalia de Medi Ambient ja que en l'última inspecció visual que van fer a les instal·lacions navarclines van comprovar com un dels contenidors tipus pastera havia estat mogut a un punt amagat entre dues naus, amb l'objectiu de buidar-lo de la terra contaminada amb fuel que conté. La pastera amagada havia estat buidada a cop de pala, afirmen, i desconeixen on havia anat a parar el seu contingut. Les terres contaminades amb fuel tenen pocs punts de recepció a Catalunya, i cap d'ells al Bages, de manera que precisen d'un transport homologat.
 
Una amenaça per la seguretat
Però a banda de l'amenaça mediambiental, la tina que contenia el fuel, d'uns 10 metres de fondària i 4 de diàmetre és una amenaça a la seguretat ja que l'accés al recinte de l'antiga DRESCA és fàcil i planer des del passeig de les Fonts, sense cap més barrera que el pas de la riera de Navarcles, generalment eixut, i una mica de vegetació. Al ser un solar gegantí, amb nombrosos elements per a la distracció, és un lloc atractiu per al joc dels infants, que hi poden accedir sense dificultat.

El fet que la tina, a més a més, tingui la boca arran de la superfície en forma de cràter, i que degut a les aigües de la pluja i a les filtracions mantingui un nivell d'aigua de mig dipòsit, la converteixen en una trampa que pot esdevenir mortal si algú s'hi precipita. Cal recordar que en un element similar a Marganell, en un pou sense protecció i a mig omplir d'aigua, va morir un jove ofegat mentre passejava els gossos l'abril passat.

 
Primer pla de les terres contaminades en les seves pasteres. Foto: Pere Fontanals

Cinc de les sis pasteres que es van omplir amb terra contaminada amb fuel a DRESCA. Foto: Pere Fontanals

Amiant existent, a dia d'avui, a les parets de les naus de l'antiga DRESCA. Foto: Pere Fontanals

Tina en l'actualitat, amb una fondària de 10 metres totalment descoberta i accessible. Foto: Pere Fontanals

Contenidor tipus pastera que algú ha amagat i ha començat a buidar. Foto: Pere Fontanals

Vista general de la façana que dóna al passeig de les Fonts amb les pasteres amb terra contaminada. Foto: Pere Fontanals

Imatge de 2012 de la tina amb terra i fuel líquid quan es va iniciar l'operació. Foto: Xenixell, SL

Maquinària recollint la terra contaminada dels voltants de la tina, l'estiu de 2012. Foto: Xenixell, SL