BDS reclama que es tregui l'anunci d'Iberpotash del cartell de Festa Major

Dins els actes de boicot, desinversions i sancions contra l'Estat d'Israel que s'està promovent a nivell internacional

Redacció
07 d'agost del 2014
Ha nascut al Bages el grup de suport a la campanya internacional BDS Boicot, Desinversions i Sancions contra l'Estat d'Israel, que demanen a l'Ajuntament de Manresa i a l'Associació Manresa de Festa que retirin l'empresa ICL-Iberpotash dels patrocinadors de la Festa Major de Manresa, i que hi tallin tots els vincles d'ara en endavant. El grup, que inicialment està format per 17 persones, ha començat una campanya per agafar adhesions.
 
Segons el grup de suport BDS, l'empesa matriu d'Iberpotash, Israel Chemicals Ltd (ICL), és una multinacional israeliana de capital públic i privat, que destina recursos a diferents projectes socials de l'exèrcit israelià, un dels quals batejat com a 'Apadrina un soldat', adreçat a diferents unitats militars que operen al voltant de la Franja de Gaza, territori palestí que aquests últims mesos ha sofert un atac militar que ha causat prop de 2.000 morts entre la seva població.
 
És per això que des de BDS Bages es creu que és del tot inacceptable que una empresa d'aquestes característiques sigui patrocinadora d'una de les Festes Majors de la ciutat. "No podem permetre que a través d'una festa major fem propaganda d'una empresa vinculada a un exèrcit que ha comès diferents crims de guerra en els últims dies, i que serveix de puntal per a l'ocupació i el règim d'apartheid en que es troba la població de Palestina", han continuat.
 
BDS Bages entén "que a Israel el vincle entre les empreses i l'exèrcit és un fet normal". "Així com el vincle que té l'exèrcit amb altres sectors com les diferents institucions públiques, les institucions acadèmiques i altres entitats culturals i esportives" continuen. "Però no podem tolerar que des de les nostres institucions, i en el marc de les nostres festes majors, també se'ns utilitzi a nosaltres per normalitzar aquest fet, convertint-nos en còmplices".
 
Per això, des de BDS Bages s'han adherit a aquesta campanya internacional de Boicot, Desinversions i Sancions contra l'Estat d'Israel. Campanya sorgida de la mateixa societat palestina, inspirada en la campanya de boicot internacional contra el règim d'Apartheid sud-africà dels anys 80 i 90, i que fa una crida a la societat internacional al Boicot econòmic, acadèmic, cultural i esportiu; a les Desinversions de les institucions i empreses públiques i privades de les institucions i empreses israelianes; i a imposar Sancions a l'Estat d'Israel, fins que aquest no compleixi la seva obligació de reconèixer el dret inalienable del poble palestí a l'autodeterminació i acati completament els preceptes de la legislació internacional.

El grup promotor té previstes noves accions de cara a la Festa Major de Manresa.