La 23a FMA proposa la desobediència com a argument de lluita social

La Festa Major Alternativa donarà inici amb el cercatasques el 23 d'agost i s'allargarà fins a l'1 de setembre

Redacció
31 de juliol del 2014
Presentació de la 23a FMA de Manresa. Foto: FMA

Un any més, amb els últims dies d'estiu arriba la Festa Major Alternativa de Manresa, amb l'eslògan 'Tenim memòria, tenim consciència: desobediència', i ja en van 23 edicions. Més de dues dècades mantenint un programa musical de qualitat i espais de reflexió que converteixen la ciutat, durant uns dies, en un referent de l'oci alternatiu i la crítica social dels Països Catalans. 
 
La FMA portarà a terme la nova edició del 23 d'agost a l'1 de setembre amb una sèrie de premisses. La conjuntura social obliga a posar per davant, una vegada més, la situació d'emergència en què es troba la major part de la població del país, que enriqueix la minúscula resta. Les polítiques d'austeritat que han portat endavant les classes benestants, responsables de la crisis econòmica, emparades pels governs, havien estat defensades com un marc conjuntural per sortir de la crisi. I ara que s'anuncia a tort i a dret la falsa recuperació econòmica, malgrat que la majoria de les classes populars continuen colpejades per la misèria, queda palès que han utilitzat la crisi com un pretext per consolidar un nou paradigma econòmic que eixampla les diferències socials, blinda els privilegis dels més rics, i manté intacte les estructures del capitalisme voraç que ens va portar a la situació actual. 
 
A més de tot això, les entitats organitzadores de la FMA consideren que, a l'estat, la crisi econòmica ve acompanyada d'una crisi institucional i política derivada de l'explosió de nous casos de corrupció, que a diari demostren que durant anys els dos partits del règim s'han servit de la democràcia per lucrar-se, i de la crisi de la institució que des de la transició és el pilar que aguanta el règim: la monarquia. Davant d'això s'obren nous espais polítics que fan tremolar els fonaments del bipartidisme i que posen en qüestió la legitimitat del monarca. I, a tot això, s'hi suma l'avenç imparable del procés sobiranista a casa nostra la consecució del qual haurà de venir, inevitablement, de l'impuls de les classes populars, una independència per canviar-ho tot. 
 
A Manresa, continuen, les organitzacions feministes, els sindicats de classe i alternatius, les cooperatives de consum ecològic i responsable, els espais polítics independentistes i socialistes, la plataforma contra els desnonaments, els espais okupats, la lluita antifeixista, la cultura popular i un llarg etcètera, continuen organitzant-se per fer de la ciutat un espai menys gris i més just. No és d'estranyar, que des de fa uns anys l'Ajuntament de Manresa hagi incrementat la repressió als moviments socials, amb multes, detencions i a cop de decret. Davant d'això, els moviments socials, carregats de consciència, reivindiquen la desobediència i en fan ús. 
 
Amb aquest rerefons, el cercatasques anunciarà el tret de sortida de la festa, que continuarà abans d'anar a les places, amb xerrades, seguint com sempre, passant per la plaça Gispert que s'omple d'alegria amb el sopar popular, i després les nits a la plaça Puigmercadal, amb una oferta musical privilegiada carregada de sorpreses i actes diversos. I això, acompanyat de la FMA Infantil, que manté els dos dies de festa demostrant la seva consolidació. Tot plegat per retornar les places i els carrers als seus propietaris legítims, la gent, perquè els converteixin en espais de festa, lluita i reivindicació. 

Programa d'actes de la FMA