L'1% cultural de les obres de l'Eix Transversal, per a 6 monuments

Estefania Escolà
30 de juliol del 2014
Ferran Mascarell i Joan Manel Manrique, signen el conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i Cedinsa. Foto: Estefania Escolà

La constructora Cedinsa invertirà 2 MEUR en la rehabilitació de sis monuments de la Catalunya Central. En concret, es tracta de l'església de Sant Vicenç de Cardona, la de Santa Maria de l'Estany, el Monestir de Santa Maria de Serrateix i el de Sant Tomàs de Riudeperes, el Museu Arqueològic de l'Esquerda i el Jaciment de Puig Ciutat. El pressupost prové de l'1% cultural derivat de les obres d'ampliació de tot l'Eix Transversal. La previsió és que els treballs s'executin durant el 2015 a excepció de la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona que ja s'ha rehabilitat aquest any. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que, amb aquesta actuació, s'està reafirmant un eix transversal cultural.
 
El Museu de la Pell de Vic ha acollit aquest dimecres l'acte de signatura dels convenis per a la rehabilitació de sis monuments de la Catalunya Central. Els acords, que s'han signat a tres bandes entre el departament de Cultura, la constructora Cedinsa i els propietaris implicats, tenen l'objectiu de dur a terme la restauració dels béns d'interès històric a través de l'1% cultural derivat de les obres d'ampliació de la C-25, l'Eix Transversal. 
 
Els convenis contemplen la restauració de l'església de Sant Vicenç de Cardona -que ja s'ha dut a terme aquest any- i de cinc monuments més que es faran durant el 2015. En concret, els treballs que es duran a terme són la restauració integral del claustre de l'església Santa Maria de l'Estany (300.000 euros); la restauració i consolidació general de tot el conjunt del Monestir de Santa Maria de Serrateix (250.000 euros); la restauració i consolidació de les cobertes, el claustre, la nau principal i la nau secundària del Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes (680.065 euros); l'elaboració del projecte museogràfic i execució museogràfica de l'antiga caserna del Museu Arqueològic de l'Esquerda, a Roda de Ter (400.000 euros, i intervencions arqueològiques al jaciment de Puig Ciutat, a Oristà (50.000 euros). 
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que, amb aquestes intervencions, es reafirma i es defineix un eix transversal cultural. Pel conseller, aquest conveni reforça el sentit de col·laboració publico privada i de l'1% cultural. Mascarell ha subratllat la importància del patrimoni que, segons ha dit, no només recau en els culturalistes, sinó també des del punt vista de la identitat de cada poble, comarca i de la prosperitat del país.
 
Menys sinistralitat a l'Eix Transversal
De la seva banda, el director general de Cedinsa Eix Transversal, Joan Manel Manrique, ha aprofitat l'acte per mostrar la seva satisfacció per l'obra de desdoblament de la C-25 que, segons ha dit, ha permès baixar totalment la xifra de sinistralitat de la carretera. Manrique ha recordat que, abans de l'ampliació, l'Eix Transversal registrava uns 14 morts anuals de mitjana. 
Arxivat a