Mor el monjo de Montserrat Francesc Xavier Altés

ACN
21 de juliol del 2014
El monjo de Montserrat Francesc Xavier Altés.
El monjo de Montserrat Francesc Xavier Altés. | Monestir de Montserrat
El monjo de Montserrat Francesc Xavier Altés. Foto: Monestir de Montserrat


El monjo de Montserrat Francesc Xavier Altés va morir aquest dissabte després d'una llarga malaltia. Llicenciat en Teologia, era un gran especialista en litúrgia i en història. Tenia 66 anys, en feia 44 que era monjo i l'any 1987 va ser ordenat sacerdot al Monestir de Santa Maria de Montserrat. Del 1980 al 1984 va ser responsable del taller d'enquadernació del Monestir de Montserrat i del 1986 al 1988, director de la Biblioteca del Monestir. A més, des del 1982 era conservador de la Secció de Llibres del segle XVI i des del 1983 membre de la Societat Catalana d'Estudis Litúrgics. Tant pels seus orígens familiars com pels seus estudis, era un expert coneixedor de la història del llibre i la impremta.

El pare Francesc Xavier Altés va néixer a Barcelona el 9 d'abril de 1948. Fill de la família d'impressors Altés de Barcelona -fundada l'any 1886-, va entrar al Monestir cistercenc de Santa Maria de Solius l'1 de desembre de 1968, on va fer la professió simple el 8 de febrer de 1970 i la solemne el 25 d'abril de 1976. El 20 d'agost de 1979 va entrar al Monestir de Santa Maria de Montserrat on va ser ordenat sacerdot el 1987.

L'any 1977, Francesc Xavier Altés es va llicenciar en Teologia en l'especialitat de Litúrgia, a la Facultat de Teologia de Catalunya. Del 1980 al 1984 va ser responsable del taller d'enquadernació del Monestir de Montserrat i del 1986 al 1988, director de la Biblioteca del Monestir. Des del 1982 era conservador de la Secció de Llibres del segle XVI i des del 1983 era membre de la Societat Catalana d'Estudis Litúrgics, de la qual en va ser també secretari.

Especialista en litúrgia i història, el pare Francesc Xavier Altés va col·laborar amb nombrosos articles en publicacions especialitzades, com 'Studia Monastica', 'Miscel·lània litúrgica catalana', 'Revista catalana de teologia', 'Studia Vicensia', 'Studia Anselmiana', 'Urgellia', 'Lligall' o 'Randa'. També escrivia habitualment en publicacions de Montserrat com la revista 'Serra d'Or' i 'Montserrat: butlletí del Santuari', amb articles per a la divulgació del patrimoni montserratí.

Tant pels seus orígens familiars com pels seus estudis, entre altres a l'École des Chartes a París, era un expert coneixedor de la història del llibre i de la impremta. Va ser membre de la Comissió per a la revisió dels llibres litúrgics hispano mossàrabs, i també membre de la Societat Verdaguer.

Altés ha publicat diversos llibres relacionats amb la història de Montserrat com el 'Llibre Vermell de Montserrat', 'Història de Montserrat (888-1258), 'L'església nova de Montserrat', 'El diplomatari del monestir de Santa Cecília de Montserrat', 'Annals de Montserrat, 1258-1485' o 'La imatge de la Mare de Déu de Montserrat'.