Penes de 16 a 19 anys per deu acusats de la pallissa neonazi del cas Stroika

L'Audiència de Barcelona els condemna per dos intents d'assassinat amb l'agreujant d'odi, lesions i danys, però els absol d'associació il·lícita i desordres públics

ACN
18 de juliol del 2014
Imatge d'inici del judici pel cas Stroika de Manresa. Foto: Laura Busquets

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a penes d'entre 16 anys i mig i 19 anys de presó deu dels 16 acusats per la pallissa d'un grup de neonazis a dos joves davant de la sala Stroika de Manresa el 2012. El tribunal els considera culpables de dos intents d'assassinat amb les agreujants de motius ideològics i disfressa i l'atenuant de reparació del dany, un delicte de lesions amb instrument perillós amb les mateixes agreujants i atenuants, un delicte de danys per incendi i una falta de lesions. A tres d'ells també els condemna per tinença d'armes prohibides. A més, hauran de pagar uns 180.000 euros en indemnitzacions i multes.
 
En canvi, absol tots els acusats dels delictes d'associació il·lícita i desordres públics. La fiscalia demanava penes de 37 a 39 anys de presó. Pel que fa a les sis persones restants que també van ser jutjades han quedat totalment absoltes de tots els càrrecs, en considerar el jutge que no hi ha proves que participessin en els fets. 
 
El tribunal considera provat que un dels condemnats, Javier C. M, va tenir coneixement que el 23 de març de 2012 se celebrava a la Sala Stroika de Manresa un concert 'Punk', de "reafirmació del compromís de lluita antifeixista de grups radicals d'extrema esquerra". Per això, va convocar als acusats per anar a la sala de concerts "amb la finalitat d'atacar amb barres de ferro, pals i bengales a qualsevol persona que assistís al concert en considerar que els assistents serien d'ideologia contrària a la seva". 
 
Cada acusat, segons la sentència, es va posar en marxa des de la seva localitat de residència -entre les quals s'hi troba Tarragona, Sabadell, Polinyà, Tordera, Blanes, Terrassa, entre d'altres- i es van dirigir cap a Terrassa, on es van trobar a prop d'un hotel. Un cop allà es van repartir bengales, barres de ferro i altres objectes contundents i també passamuntanyes "per ocultar les seves cares". Tot seguit, van acordar dirigir-se a la Sala Stroika "amb la intenció de colpejar amb les armes a totes les persones que trobessin a la zona i que, pel seu aspecte, poguessin considerar-lo enemic i assumint que, fins i tot, li podien causar la mort". 
 
Segons els magistrats, el grup que va dirigir-se cap a la Sala Stroika era de 12 adults i un menor, tot i que dos d'ells es van fer enrere i van marxar del lloc sense participar als fets delictius. La resta del grup va baixar dels vehicles, es van cobrir les cares amb caputxes i passamuntanyes "amb la finalitat d'impedir que fossin identificats", van agafar les barres de ferro, bengales i altres objectes i es van dirigir a la Stroika. A les proximitats van veure dos nois - Albert. M, de 16 anys, i David M., de 18-, que passejaven per la zona esperant per entrar al concert.
 
Els encausats, en veure'ls, van seleccionar les víctimes i es van dirigir a elles amb bengales enceses amb la intenció de "colpejar-los amb els objectes que portaven assumint, fins i tot, que podrien causar-los la mort". Van arribar fins l'Albert M., i després de rodejar-lo van fer-li "un o varis cops al cap que van fer caure'l a terra, des d'on, pràcticament inert i inerme, van continuar colpejant-lo amb barres de ferro i altres objectes". Uns altres integrants del grup van atrapar el David M., i li van clavar cops al cap però aquest va poder fugir fins a la porta de la discoteca. 
 
El tribunal també considera provat que una part del grup d'encausats es va dirigir cap un altre grup de cinc nois, els quals en veure'ls es van refugiar en un cotxe. Un dels agressors, segons la sentència, va llançar una bengala encesa dins del vehicle "amb la intenció de fer-los sortir". Dos dels joves que es trobaven dins del cotxe van sortir corrents i un d'ells va patir un cop al cap amb una barra de ferro i a l'altre li van clavar un cop de puny a la cara. 
 
Al cap d'uns dos o tres minuts els acusats van marxar corrents de les immediacions de la Sala Stroika després de sentir cridar 'Vamos, vamos'. Tots ells es van reunir novament al bar Cal Curro a la població del Pont de Vilomara uns minuts més tard, segons consta l'escrit de la sentència. 
 
Com a conseqüència de l'agressió, la víctima de 16 anys va patir diverses fractures i traumatismes, els quals, segons sentencia el tribunal, "li haguessin causat la mort si no hagués rebut assistència mèdica de forma immediata". Les lesions li van requerir dues intervencions quirúrgiques amb una curació de 23 dies d'hospitalització i més de 240 dies impeditius. A més, li han quedat seqüeles consistents en mal de caps, trastorns de memòria, de l'atenció, entre d'altres. Pel que fa a David M., el tribunal considera que va requerir un tractament mèdic quirúrgic de 16 punts de sutura i va estar 40 dies impeditius i li han quedat algunes seqüeles. 
 
D'altra banda, els magistrats no consideren acreditat que els acusats tinguessin la intenció de causar una greu pertorbació de la pau pública. Pel que fa a la resta d'acusats que no han estat condemnats, el tribunal considera que dos d'ells es dirigien a la Sala Stroika amb la mateixa finalitat però van ser identificats en un control rutinari i van desistir d'anar-hi. Pel que fa a la parella sentimental d'un dels encausats, Ana M., el tribunal considera que tenia "ple coneixement" dels fets, tot i que "no va intervenir materialment en els mateixos". 
 
En els registres que es van fer als domicilis d'alguns dels processats, es van intervenir diverses armes blanques i prohibides com ara navalles, matxets, ganivets, punyals o punys americans. Segons la sentència, 15 dels acusats comparteixen estètica i ideologia nacionalsocialista "amb la justificació de l'ús de la violència contra altres persones o grups per ser d'ideologia contraria o per ser d'altres races o orientació sexual". A més, alguns d'ells són integrants de grups radicals com els Cusos o les Brigades Blanquiazules. Tot i això, el tribunal considera que no ha quedat acreditat que els acusats integressin una banda criminal de forma organitzada i permanent durant un mínim de temps. 
 
Els advocats defensors van demanar la nul·litat de les escoltes telefòniques perquè vulneren drets fonamentals. El jutge considera que en dues ocasions la intervenció dels telèfons queden "plenament justificades". Es tracta de la intervenció dels telèfons mòbils de sis dels encausats, així com també de la incorporació dels telèfons mòbils que es trobaven activats a la zona de la Sala Stroika i del Bar Curro. Amb tot, el tribunal considera nul·les per vulnerar el dret de secret de comunicacions les resolucions judicials que van incorporar les coordenades telefòniques dels terminals de diversos números de telèfon, sense especificar la identitat de les persones a les quals corresponien, o l'interès que pogués tenir aquesta informació per la investigació. 
 
En concepte de responsabilitat civil, els deu condemnats hauran d'indemnitzar les víctimes amb uns 180.000 euros. Per al jove de 16 anys que va quedar més mal ferit, els condemnats li hauran de pagar 16.056 euros per les lesions i 160.000 euros per les seqüeles que li han quedat. Per a la segona víctima de 18 anys li hauran de pagar 450 euros per les lesions patides. A més, també hauran d'indemnitzar a dos joves més amb 90 euros i 413 euros pels danys soferts al seu vehicle quan van llançar-hi una bengala encesa a dins. El tribunal també estableix que el període de presó provisional es computarà en el compliment de les penes.