S'aprova el nou funcionament del Casal de les Escodines

L'Ajuntament de Manresa i els representants de totes les entitats residents al Casal han signat un acord d'ús de les instal·lacions

Redacció
11 de juliol del 2014
L'Ajuntament de Manresa i les diverses entitats residents al Casal de les Escodines (l'AAVV Escodines, Xàldiga, Foto Art Manresa i la Casa de Andalusia) han signat un acord amb la finalitat de consensuar unes normes de funcionament intern de l'equipament que facilitin l'ús de l'espai i la convivència entre aquestes i els usuaris, així com les activitats que s'hi desenvolupin.
 
L'acord s'ha signat aquest dimecres amb la presència per part de l'Ajuntament de Manresa del regidor de Cultura i Barris, Joan Calmet, i els representants de totes les entitats residents al Casal de les Escodines: Carme Carrió, Presidenta de l'AAVV Escodines; Gemma Garcia, Presidenta de Xàldiga; Josep Brunet i Bacardit, President de Foto Art Manresa; i Dolors Aguilar, presidenta de la Junta Gestora de la Casa de Andalusia de Manresa.
 
El Casal de les Escodines, de titularitat i g estió municipals que està ubicat al C/ Sant Bartomeu, 50, és un equipament cívico-cultural de proximitat per a la promoció de la vida associativa de la ciutat i del barri de les Escodines. Posa al servei de la ciutadania programes d'acció sociocultural amb l'objectiu de facilitar l'experimentació, la formació i l'accés al coneixement, fomentar la participació activa de les persones i promoure els valors cívics i democràtics.
 
Per aquest motiu s'estableix que poden fer ús del Casal les persones, entitats i col·lectius de Manresa, per al desenvolupament d'activitats formatives, culturals, recreatives, socials, polítiques, sindicals o de qualsevol altra mena que tinguin finalitats de naturalesa similar.
 
Quant al document consta d'un articulat de 20 punts de caràcter intern on es determinen les funcions d el Casal de les Escodines, qui en pot fer ús, les condicions per a utilitzar els espais, s'estableix la responsabilitat municipal en relació a la gestió dels espais i de l'agenda i s'enumeren i descriuen els espais utilitzables determinant-ne el seu règim d'utilització.
 
Funcions del Casal de les Escodines:
  • Prestació d'infraestructures i recursos per a la realització d'activitats d'entitats culturals i ciutadanes.
  • Estimular i potenciar iniciatives culturals i populars que sorgeixin lliurement entre els grups i entitats organitzades.
  • Difusió de les activitats socials i culturals d'interès general i que es realitzin dins de l'equipament i/o en el seu entorn.
  • Esdevenir un espai de trobada que faciliti la comunicació, l'acció i el sorgim ent d'iniciatives de desenvolupament comunitari.
  • Oferir una programació municipal socio-cultural.
 
Estructura organitzativa del Casal
Es crea el Consell del Casal, com a òrgan participatiu, informatiu i consultiu per tal de visibilitzar les activitats de les diferents entitats que el composen. Els acords s'adoptaran mitjançant votació ordinària i l'Ajuntament de Manresa determinarà les línies de funcionament de les polítiques municipals dirigides al Casal de les Escodines atenent a les propostes del Consell.
 
Les funcions del Consell són vetllar per la interrelació entre les entitats usuàries del Casal, promoure'n la dinamització i el coneixement públic, debatre possibles propostes de programació i millora del Casal i establir Intercanvi d'experiències d'interès comú en relac ió al Casal i al barri de les Escodines. També generar propostes d'activitats socioculturals i resoldre les incidències en la dinàmica d'utilització del Casal.
 
La seva composició compta amb quatre representants de l'Ajuntament i quatre representants de les entitats programadores estables del Casal, a raó d'un per entitat: l'AVVEscodines, Foto Art, Casa d'Andalusia i Xàldiga i altres membres que hi podran tenir veu però no vot (tècnic referent dels programes veïnals, tècnics municipals i altres).
 
Igualment, s'instaura un coordinador del Casal amb funcions de gestió de l'edifici, espais i coordinació d'activitats; i també un tècnic referent de programes veïnals per la coordinació d'activitats.
 
Serveis generals que s'oferixen al Casal de les Escodines
 
  • Acollida, recepció i punt d'informació
  • Suport a entitats
  • Activitats veïnals
  • Programa formatiu
  • Programa de difusió artística
  • Programa d'accés a les noves tecnologies
  • Biblioteca, lectura i estudi
  • Activitats específiques per a la gent gran i infants
  • Activitats físiques de baixa intensitat
  • Punts d'accés a internet comunitari
 
Espais, usos, i reserves
La gran majoria dels espais del Casal de les Escodines són d'ús comú, espais polivalents i d'ús general en funció de l'agenda. Requeriran sempre de la corresponent autorització expressa. Les peticions d'ús dels espais i instal·lacions del Casal, s'hauran de formalitzar mitjançant sol·licitud amb una antel·laci&oacu te; mínima de 15 dies.
 
Espais previstos i tipologia d'activitats que s'hi poden dur a terme
Aules i Tallers: Aules de formació del segon pis (Aula 1, 2, 3, 4, 5) i Tallers del primer pis (T1, 2, 3). Són per a activitats de formació, divulgació i jornades de coneixement de diferents àmbits.
 
Vestíbul /sala d'exposicions: S'hi ubiquen els Punts Accés Públic i Gratuït a Internet), el servei de connexió Wi-Fi. Espai per a exposicions de petit format produïdes per usuaris del centre o fora del centre, de difusió artística o altres àmbits.
 
Sala d'Actes: Ubicada a la planta baixa per a l'exhibició d'espectacles de teatre, música, dansa, cinema i assajos de teatre, danses i balls d'entitats de cultura popular i/o tradicional. Realització d'activitats assist encials, socioeducatives, grups d'autoajuda i activitats lúdico-socials participatives.
 
Punt accés a internet comunitari: Ordinadors a disposició d'entitats i altres col·lectius per a fer-ne un ús col·lectiu i individual, prèvia petició en el mateix moment de ser utilitzats, dins dels horaris estipulats per l'equipament.
 
Espai polivalent (planta -2): Espai amb parquet per a activitats de benestar personal com ioga, gimnàstica dolça, psicomotricitat, dansa, activitats lúdiques, assajos i tallers d'arts escèniques.
 
Cuina /espai d'activitats gastronòmiques: Espai destinat a tallers de cuina freda i altres propostes relacionades amb el món de la gastronomia (tast de cerveses, receptes fàcils per a joves, receptes de supervivència, postres decoratives, menús per a cada dia, batuts de fruites, tast de cóctels, etc...), berenars o esmorzars col·loqui, trobades informals, reunions o petites celebracions d'entitats amb piscolabis.
 
Auditori/espai polivalent: Espai ubicat a la planta baixa per a assajos habituals d'entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat, dansa, representacions teatrals i escenografies. També pot tenir usos a nivell d'auditori.
 
Pati del davant la façana: Actes festius, lúdics i/o culturals, activitats de psicomotricitat, esportives i d'animació sociocultural.
 
Pati interior - adjacent a la galeria de l'espai polivalent (planta -2): Espai el manteniment del qual se n'ocupa l'Ajuntament, però susceptible de tenir un ús comunitari per a tasques d'horticultura o jardineria veïnals.