«Resistents» dóna el protagonisme als productors locals de Castellbell

El cap de setmana del 13 i 14 de setembre el municipi recordarà les insubmissions de 1714 i 1822 amb una festa que mobilitzarà 300 figurants i una quinzena d'entitats locals

Redacció
27 de juny del 2014
Presentació de la gastronomia de 'Resistents' aquest divendres a Castellbell. Foto: Catpress


El castell de Castellbell i el Vilar ha estat l'escenari aquest migdia de la presentació de l'oferta gastronòmica de Resistents, la festa que recordarà els episodis viscuts al municipi el 1714 i el 1822 el cap de setmana del 13 i 14 de setembre. En matèria gastronòmica Resistents dóna tot el protagonisme als productors locals en una aposta per posar en valor els productors del municipi més enllà del certamen. El públic que visiti la festa podrà degustar una desena de productes del segle XVIII adaptats a l'actualitat a l'espai de la taverna de la fira, al Burés, i a les diferents parades que s'habilitaran.
 
Treball de documentació
L'oferta gastronòmica és fruit d'un exhaustiu treball de documentació en què s'ha identificat la cuina del territori de principis del segle XVIII a través del qual s'han trobat un centenar de receptes de l'època. Aquest migdia també s'ha presentat la pàgina web de la festa www.resistents.cat que inclou tota la informació de l'esdeveniment. L'alcaldessa de Castellbell i el Vilar, Montse Badia, ha volgut agrair la col·laboració de la família Viudes-Pedrola, propietària del castell, per “obrir-nos les portes i poder fer la presentació al pati d'armes, un espai fantàstic”. La propietat del castell és privada i també serà l'escenari de l'acte institucional de Resistents, el divendres al vespre anterior a la festa.
 
Una àmplia oferta
La comissió de gastronomia de Resistents compta amb la coordinació de Josep Belmonte i Santi Llopart. Belmonte ha apuntat que “tenim la intenció que el públic es pugui transportar a la cuina de principis del segle XVIII, però adaptada als temps actuals, això sí respectant els productes més genuïns”. Els visitants podran degustar els embotits i la botifarra de Cal Riera i de Valentí Torras, el pa d'espelta del Forn de Pa Margarida/Antic Forn Cal Guixa, la xocolata d'Enric Rovira, el mató de Cal Putxet, una edició especial de vi merlot i cabernet del celler Sumarroca i una cervesa de Cerveses Guineu de 4,5 graus elaborada expressament per a l'ocasió. L'entitat Ceps i Manduca serà l'encarregada d'elaborar un brou de caldo que també es podrà degustar durant tot el cap de setmana a la taverna de Resistents.
 
Festa transversal amb dos personatges principals
La festa ha aconseguit la implicació de tot el poble amb una quinzena d'entitats locals i la participació de 300 figurants en els espectacles de recreació històrica previstos. Resistents tindrà els seu nucli central al Burés amb la taverna de la fira, el campament de Miquelets i la trobada del cavall, però també preveu accions al voltant del castell i al Vilar, amb la recreació històrica dels fets de 1822. Resistents gira al voltant de dos personatges històrics de dos moments clau per a la història del municipi. El primer és Francesc Amat, fill austriacista del senyor de Castellbell, en el marc dels fets del 18 de setembre de 1714 en què el municipi va ser un dels darrers reductes de resistència catalana durant la guerra de Successió. Castellbell es va resistir fins a la capitulació de Cardona, una setmana després de la caiguda de Barcelona. El segon personatge és Mansuet Boxó, el ferrer del Vilar i capitost reialista que permet fer un salt fins el 1822 en què el municipi va ser l'escenari d'una important revolta durant el Trienni Liberal, amb un alçament popular que es va estendre pel Bages abans de ser esclafada pocs dies després per l'exèrcit governamental.