Camerata Bacasis, del Conservatori al Món

L'orquestra, formada per músics que han estat vinculats amb el Conservatori de Manresa, inicia la seva primera gira europea interpretant composicions inèdites de Jaume Pahissa

Redacció
24 de juny del 2014
La Camerata Bacasis, amb el director, Jordi Coll i Claret. Foto: Camerata Bacasis


La Camerata Bacasis, formació orquestral fundada al Bages l'any 2011 i que està formada per músics que en algun moment han estat vinculats al Conservatori de Música de Manresa, farà la seva primera gira europea amb música d'autors catalans a París i La Haia, després de dos concerts a Barcelona.
 
La idea de la gira va iniciar-se quan unes peces del compositor català Jaume Pahissa, mai tocades abans, van arribar a les mans del pianista i compositor Efrem Garcia i Salinas. Per donar vida a aquelles partitures Garcia a posar-se en contacte amb Jordi Coll i Claret, director de la Camerata Bacasis, que va acceptar la proposta.
 
El compositor Jaume Pahissa
Jaume Pahissa, juntament amb Josep Fàbrega, són els dos músics catalans que conformen l'inici d'aquest projecte de Camerata Bacasis. Per una banda, el difícilment classificable Jaume Pahissa (1880-1969), neo-clàssic, neo-romàntic i nacionalista, però no gens insensible a les avantguardes del segle XX. Per l'altra, Josep Fàbrega (¿-1791), un clàssic del nostre país que amb les seves composicions es mostrà com un dels pioners del simfonisme català d'aquella època, contemporani de Mozart (tots dos varen morir l'any 1791). És precisament Wolfang Amadeus Mozart qui serveix per presentar els dos remarcables i desconeguts compositors catalans en el nou projecte de Camerata Bacasis.
 
El pianista Efrem Garcia interpreta repertori tant de recital solístic com de música de cambra, i acompanya nombrosos solistes, conjunts vocals, formacions corals i teatre musical. Ha actuat en nombrosos escenaris nacionals i internacionals.
 
Amb l'objectiu de gaudir i de fer gaudir de la música, així com també amb la voluntat de difondre la cultura catalana per Europa, la gira de Camerata Bacasis culminarà amb dos concerts a París i un a La Haia, després d'haver presentat el projecte en dos concerts a Barcelona.
 
Projecte per temporada
Cada temporada Camerata Bacasis dedica bona part del seu temps a la preparació d'un projecte de producció pròpia. La primera temporada va ser dedicada a la commemoració del 90è aniversari del naixement d'Astor Piazzolla. La segona temporada es va dedicar a la música brasilera, amb el projecte titulat 'Tribute to Elis & Tom'. La temporada passada es va dedicar a l'obra 'El Carnaval dels Animals' de Camille Saint-Säens, creant un espectacle visual amb l'artista Quim Moia.
 
A part dels projectes de producció pròpia que Camerata Bacasis du a terme cada temporada, l'orquestra ha col·laborat en diferents concerts al Bages, Solsonès i Barcelona, amb diverses entitats corals del Bages i Barcelona, i amb l'Orquestra de Cambra Gèrminans de Barcelona.