Els veïns, farts dels sorolls nocturns de dos locals del Canonge Montanyà

Denuncien que no poden dormir cap nit a causa de la fresa dels clients dels dos bars que són del mateix propietari | El govern diu que és un tema "complicat"

Pere Fontanals
21 de juny del 2014

Vídeo gravat per un veí aquest mateix mes

"Fa anys que dura, però la situació ja és insostenible", segons explica una representació dels veïns del carrer Canonge Montanyà de Manresa a Manresainfo.cat. Dos locals nocturns, situats cara a cara, i actualment amb un mateix propietari, el The City Arms i l'Ítaca, fa molt temps que els amarguen la vida. I és que, sobretot des que es va implantar la prohibició de fumar als bars, cada nit, fins a les 2 de la matinada entre setmana i fins passades les 4 el cap de setmana, la clientela dels dos locals surten al carrer a fumar, a beure, s'intercanvien entre els locals... "com si el tram de carrer que hi ha entre els dos bars els pertanyés", avisa un dels afectats.
 
Des del 2006-2007, que van començar els problemes, s'han reunit moltes vegades amb representants dels governs de Manresa, "amb els de l'anterior govern, i amb els de l'actual", aclareixen, "i sempre hem rebut molt bones paraules i molta comprensió, però cap solució efectiva". El 2009 van fer una recollida de signatures entre els veïns dels carrers i va signar tothom "o gairebé", però ningú no n'ha fet cas. "La Policia Local no passa mai pel carrer a l'hora que hi ha la gresca", i els afectats ja no saben què fer per no haver d'escoltar el xivarri. "Fins i tot, algú ha canviat l'orientació de tot el pis, i ha posat les habitacions a la part del darrere", s'exclamen, però ara un dels dos locals, l'Ítaca, "ha habilitat un pati interior de manera que no hi ha manera d'escapar-se".
 
El que menys entenen, però, és que després d'aprovar una ordenança de civisme "que contempla, fins i tot, l'acapte d'aigua a les fonts públiques, el govern permeti que els veïns de tot un carrer no puguin dormir cap nit de la setmana". Tampoc no es fa servir l'ordenança de convivència ciutadana. "Seria suficient -continuen- amb que fessin una sonometria des de dintre de qualsevol pis afectat". També troben a faltar que les patrulles de la Policia Local no es deixin veure sovint per la zona "però ens han dit que hi ha pocs efectius".
 
Apunt a part mereix la brutícia que s'acumula cada dia degut al consum de begudes al carrer. Els veïns fins i tot arriben a preguntar-se si l'administrador dels locals "té bona mà amb el govern", que no aplica "ni les normatives que ells mateixos aproven".
 
El govern veu el tema "complicat"
La regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sánchez, reconeix que el tema de la gresca al carrer Canonge Montanyà és "complicat". Si bé, el propietari dels locals d'oci nocturn "sempre s'ha ofert a parlar amb l'Ajuntament i posar-hi remei", el cert és que des que els dos locals són de la mateixa persona, fa poc més d'un any "la situació s'ha agreujat" degut a que la clientela nota la complicitat entre els dos ambients.
 
Segons Sánchez, s'han reunit diverses vegades amb l'empresari, i aquest s'ha compromès a "posar una persona al carrer que adverteixi els clients que no han de fer soroll". "Ell ha fet pedagogia amb cartells, i fins i tot es va fer una campanya amb mims, però no ha tingut el resultat esperat". La regidora aclareix que en la darrera reunió el van instar a posar "ja" una persona que controli els clients al carrer "i tenim el seu compromís que ho farà de seguida".
 
En altres ciutats, fins i tot més grans que Manresa, s'han utilitzat fórmules imaginatives, "però encara sempre experimentals". Sonometries freqüents, o fins i tot dispositius que fan advertiments quan el soroll passa dels 80 decibels. La regidora admet, que la falta d'efectius a la Policia Local també impedeix tenir-hi més presència freqüent.