Un llibre resumeix l'evolució de l'ofici de constructor

L'obra, un encàrrec del Gremi de Constructors d'Obres de Manresa i Comarca, es presentarà dijous a la Seu

Redacció
11 de juny del 2014
Zenobita edicions publica, per encàrrec del Gremi de Constructors d’Obres de Manresa i Comarca, 'De mestres de cases a constructors' de Fransesc Comas, una obra que fa un recull cronològic de la història dels paletes al llarg dels gairebé 700 anys del Gremi.
 
El llibre resumeix l’evolució urbanística i el paper que han desenvolupat els oficis del ram de la construcció dins la societat. Concretament, el lector podrà conèixer la història d’aquest gremi, des que s’inicien les primeres associacions del segle XIV –els mestres de cases– fins la situació actual– els constructors. Al llarg de les pàgines queda palès que el sector de la construcció s’ha configurat amb els anys com un dels principals motors de creixement de la ciutat, prenent importància ja no només a nivell social, sinó també en el desenvolupament econòmic, polític i cultural de la ciutat i del territori del Bages.
 
La major part de la documentació antiga que s’hi cita i comenta és fruit del treball dut a terme per Josep Bastardes a l’Arxiu Comarcal del Bages i l’Arxiu de la Seu de Manresa.
 
Per la seva importància històrica, i amb l’objectiu de posar a l’abast dels estudiosos els documents que han donat fonament al llibre –més de nou-cents–, han estat analitzats i transcrits i han passat a formar part de l’Arxiu Històric Digitalitzat del Gremi de Constructors d’Obres de Manresa i Comarca (segles XIV-XIX).
 
El llibre es presentarà el dijous 12 de juny, a les 19.30 h, a la Sala Gòtica de la Basílica Col·legiata de Santa Maria de la Seu de Manresa. Hi intervindran el president del Gremi, Agustí Cots; l'autor de l'estudi documental, Josep Bastardas; i l'autor del llibre, Francesc Comas.