La ruta Súria - Coaner es dóna a conèixer en la guia del Geoparc

Redacció
10 de juny del 2014
Presentació de la guia del Geoparc a Súria. Foto: AjSú

El saló de sessions de la Casa de la Vila va acollir la presentació de la guia '13 itineraris, 31 propostes per conèixer i viure el territori', que inclou un recorregut circular entre Súria i Coaner (Sant Mateu de Bages). L'acte formava part de la Setmana de Geoparcs Europeus, que s'ha celebrat als municipis bagencs que formen part del Geoparc de la Catalunya Central, entre els quals es troba Súria.
 
La nova guia ha estat publicada per la Societat Catalana d'Educació Ambiental (SCEA), amb el suport del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i l'obra social La Caixa. L'objectiu de la publicació és donar a conèixer la riquesa dels entorns naturals de diferents àrees geogràfiques catalanes, amb una orientació bàsicament divulgativa i pedagògica.
 
La ruta Súria-Coaner és l'única del Bages que ha estat inclosa en la guia amb el nom 'Ruta de l'origen i final de la terra', en referència a la llegenda del Mig-Món. Segons la publicació, es tracta d'un recorregut que mostra "indrets de gran bellesa" i elements geològics i miners molt rellevants a nivell internacional.
 
L'itinerari segueix el PR-C134 i la seva variant de Coaner PR-C134-1, amb sortida i arribada a l'estació d'autobusos de Súria. En la guia es proposen diferents activitats de descoberta i observació del patrimoni geològic i històric de Súria i Coaner. L'estrena d'aquesta ruta va tenir lloc el passat 25 de maig en un acte que també va formar part del programa de la Setmana de Geoparcs Europeus.
 
Durant l'acte de presentació de la guia, l'alcalde Josep Maria Canudas va agrair la inclusió de la ruta Súria-Coaner com un dels itineraris proposats. Segons Josep Maria Canudas, la nova guia és "un llibre molt interessant de llegir i de consultar".
 
Per la seva banda, el conseller comarcal de Turisme i president del Geoparc de la Catalunya Central, Joan Vinyes, va remarcar que el patrimoni geològic del Bages és "un dels més rics d'Europa" i va convidar tothom a conèixer-lo per tal d'"estimar més la terra" i les persones que hi viuen.
 
En nom de la SCEA, el pedagog i educador ambiental Lluís Pagespetit va dir que la guia ha estat elaborada per tal que els seus usuaris puguin "aprendre de l'entorn i en l'entorn" amb diferents recomanacions i propostes d'activitats. L'entitat completarà i actualitzarà la informació sobre els itineraris al seu web, en el qual també es pot consultar i descarregar la nova guia.
 
El geòleg Ferran Climent, autor de les pàgines dedicades a l'itinerari Súria-Coaner i director científic del Geoparc de la Catalunya Central, va explicar que la nova guia es correspon amb un dels objectius del Geoparc, que és promoure "rutes properes". Ferran Climent també va destacar l'interès i l'atractiu del Mig-Món i del nucli de Coaner, i va agrair la col·laboració de l'entitat Amics de Coaner en l'elaboració de la ruta.
 
L'acte també va servir per difondre un altre projecte de la SCEA per tal de documentar les fonts catalanes, preservar-les i donar a conèixer la importància social i cultural que han tingut al llarg dels segles. En aquest sentit, Josep Maria Canudas es va referir en la seva intervenció a les iniciatives per difondre i recuperar les fonts de Súria, promogudes per les escoles de la vila dins del projecte Escoles Verdes i pel grup Els Jubilats de les Guixeres.
 

Enllaç a la guia

Arxivat a