El Guillem Catà viatja a Croàcia gràcies a un projecte Comenius

Redacció
08 de juny del 2014
Participants del Comenius amb l'alcalde d'Osijek. Foto: IGC

Aquest curs que ara s'acaba l'Institut Guillem Catà ha engegat un projecte educatiu molt atractiu i estimulant que s'anomena 'Ciutadans d'un país, ciutadans d'Europa'. Aquest projecte, que està subvencionat amb fons Europeus dins el marc del Programa d'Aprenentatge Permanent, acull un total de set centres educatius de diferents països d'Europa: Bulgària, Croàcia, Itàlia, Eslovènia, Polònia, Turquia i l'Institut Guillem Catà de Manresa
 
Els objectius del projecte són estudiar la importància de pertànyer a la Unió Europea, la relació dels diferents països amb la 1a i la 2a Guerra Mundial, els processos d'independència d'alguns dels països participants i, finalment, aspectes com ara la ciutadania, la democràcia, i els drets de les dones.
 
El projecte tindrà una durada de dos cursos i inclou viatges a cadascun dels països del projecte on els alumnes podran estudiar el seu procés històric i practicar l'anglès, que serà l'eina de comunicació comú del projecte. De moment ja s'ha viatjat a Bulgària i, el mes de març, a Itàlia. Precisament la darrera sortida del projecte ha estat aquest mes de maig a Croàcia, a la localitat de Osijek, fronterera amb Sèrbia. L'acollida va ser fantàstica: van conèixer les instal·lacions del centre d'acollida així com els principals punts turístics de la ciutat.
 
Singularment, i atès que el projecte té com a eix principal les relacions dels diferents països amb la 1a i 2a Guerra Mundial, els alumnes del Guillem Catà va visitar el municipi de Vukovar, una ciutat que malauradament va ser protagonista de la Guerra dels Balcans (1991-1995). Tot i que no fos una ciutat colpida per les dues Guerres Mundials, va ser molt interessant conèixer el testimoni dels professors i dels alumnes del que allà va esdevenir, així com les vivències que van donar a l'Hospital de la ciutat, espai que va ser bombardejat sense descans per avions servis.
 
El proper mes de setembre el projecte Comenius on participa l'Institut Guillem Catà continuarà en terres de Polònia.