Els 16 nazis neguen la seva participació en la pallissa de davant l'Stroika

Diuen en el judici que es dirigien a l'aniversari del fill de la parella d'un dels acusats, a un bar del Pont de Vilomara

Laura Busquets
05 de juny del 2014
Els acusats durant el judici a Barcelona, envoltats d'agents de Mossos. Foto: Europapress

Els 16 acusats per agredir dos joves amb barres de ferro, punys americans i bengales davant la Sala Stroika de Manresa el passat 23 de març de 2012 han negat davant del tribunal la seva participació en la brutal pallissa. Amb tot, algunes de les declaracions d'aquest dijous han entrat en contradicció amb les que van efectuar en el seu moment davant el jutge d'instrucció. Els acusats ho han justificat perquè asseguren haver estat coaccionats pels Mossos d'Esquadra per canviar el sentit de les seves paraules. La majoria dels imputats, tot i haver negat coneixença entre ells, han explicat que es dirigien a l'aniversari del fill de la parella d'un dels acusats, Javier C.M, al bar Cal Curro al Pont de Vilomara.

La majoria dels acusats, de diferents parts de Catalunya, han explicat que es van trobar a un bar del Pont de Vilomara convidats per un dels acusats de l'agressió a la Sala Stroika, Javier C.M., la parella del qual disposa de segona residència en aquesta població bagenca.

El motiu del convit era un sopar en un bar per celebrar l'aniversari del fill de la parella de Javier C.M. de sis anys d'edat. El considerat per la fiscalia com a líder del grup ha explicat amb detalls com es va desenvolupar aquella tarda-nit i ha negat "rotundament" haver-se desplaçat en cap moment a la Sala Stroika de Manresa ni haver participat en cap agressió. Cosa que el fiscal ràpidament ha posat en contradicció amb allò que va declarar davant el jutge d'instrucció de Manresa ara fa dos anys, quan va reconèixer haver estat a la Sala Stroika aquell vespre amb el grup.

La majoria dels acusats han entrat en contradicció amb allò declarat durant el judici d'instrucció, tot i que en d'altres casos aquesta contradicció no ha quedat manifesta ja que es van negar a declarar davant el jutge manresà. Com a apunt, la declaració d'un dels acusats que ha negat la participació en els fets i desconèixer on s'ubicava la sala, cosa que a intervenció del fiscal ha destacat la curiositat que generava la seva afirmació ja que ell havia estat treballador del local.

Alguns dels acusats, tot i haver estat convidats a l'aniversari del nen per Javier C.M., han negat fins i tot haver arribat al Pont de Vilomara. Uns perquè es van perdre pel camí, i es van quedar en una gasolinera a falta de més indicacions, i els altres que ja van dir-li directament que no hi anirien perquè ja havien decidit que soparien a un altre lloc.

Tots els acusats, un a un, només responent les preguntes dels seus advocats i refusant contestar les preguntes tant del fiscal com de les acusacions particular i popular, han seguit la mateixa estratègia i han negat haver participats en els fets de què se'ls acusava. "Ni roba fosca amb passamuntanyes, ni barres de ferro ni bengales", han afirmat els propis acusats.

Actualment, 10 dels 16 imputats en el cas estan a presó provisional. Per la seva banda, durant la primera sessió del judici, la fiscalia va demanar una pròrroga de presó, almenys fins que no surti sentència, cosa que el jutge està estudiant. Tot i negar els fets, un dels acusats ha explicat davant el magistrat que durant la seva estada a la presó va decidir realitzar un curs especialitzat per corregir conductes addictives i una altra teràpia sobre resolució de conflictes. A la vegada, ha assegurat que practicava tècniques de relaxació.

Tot i que el conjunt d'imputats en el cas han negat la participació en la brutal pallissa que va deixar un mes en coma un dels dos joves agredits, els acusats ja han ingressat 97.000 euros al jutjat amb independència d'allò que dicti la sentència i que es faran arribar directament a les víctimes. La responsabilitat civil que hauran d'assumir els presumptes agressors un cop la sentència sigui ferma anirà a part. Si el jutge fa cas de les demandes del fiscal, la xifra sumaria més de 85.000 euros.