L'ortiga i la cua de cavall al servei de la vinya ecològica

Redacció
23 de maig del 2014
Un moment de la xerrada de Ricard Coll a Navàs. Foto: AjNVS

Amb aquestes premissa: 'Les plantes que curen plantes i tornar a la terra el que li treus', Ricard Coll va centrar la xerrada que va fer sobre aprofitament de les virtuts d'algunes plantes com l'ortiga, la cua de cavall o la consolda per combatre malalties i ajudar al desenvolupament de la vinya des d'una perspectiva biodinàmica i ecològica. L'interès per aquesta qüestió va aplegar unes 40 persones al restaurant 6 Sentits, convocats per la regidoria de Món Rural de l'Ajuntament de Navàs.
 
Ricard Coll, de Moià, des de fa uns anys s'ha especialitzat en l'experimentació i elaboració d'abstractes de plantes en les quatre modalitats que es poden preparar: cocció, infusió, maceracions i per fermentació.
 
El sistema de fermentació és el que més utilitza, amb l'ortiga com a estimulant pel creixement i un aliat per combatre el pugó i l'aranya vermella, la cua de cavall com a fungicida contra el míldiu i la cendrosa, i la consolda com a multiplicador cel·lular.
 
La base d'un bon abstracte de plantes que curen plantes és l'aigua, que s'ha de recollir preferentment de la pluja. L'elaboració d'aquests ungüents es fa en una proporció de 1 quilo de plantes per 10 d'aigua, que s'haurà de remenar de 3 a 4 minuts cada dia per ajudar a fermentar durant un període de 15 a 21 dies en un espai ombrívol. Una vegada filtrat l'abstracte, cada litre de concentrat es dilueix en 9 litres d'aigua, que serà el producte final que es farà servir per ensulfatar els ceps.
 
La reunió va finalitzar amb un sopar a peu dret a base de diferents bufets de productes snacs salats, formatges i pernil, arròs verd amb calamarcets, mini burguer de ketxup de romaní, secret de porc amb parmentier de patata i cebetes, fruita i textures de xocolata , tot ells elaborats a la cuina del restaurant 6 Sentits. Bodegues Alsina, va aportar tres vins ecològics al maridatge: Collbaix blanc (macabeu i picapoll), Collbaix-El Sagal (merlot i sumoll), i un Bernat Oller (merlot i picapoll negre).