Alumnes de Manresa visiten els camps de Mathausen i Gusen

Redacció
20 de maig del 2014
Alumnes de Manresa durant la seva visita a l'Alta Àustria. Foto: AjM

Alumnes dels instituts Lluís de Peguera i Pius Font i Quer de Manresa van recordar l'holocaust i van homenatjar els deportats durant el seu viatge de tres dies realitzat a l'Alta Àustria els passats dies 9,10 i 11 de maig. Aquest viatge forma part del projecte que es va iniciar l'any passat en el marc dels actes d'aniversari d'Amat Piniella, i compta amb el suport de les regidories d'Ensenyament i Cultura de l'Ajuntament de Manresa i de l'associació Amical de Mauthausen.
 
El viatge dels alumnes de 1èr de batxillerat dels dos centres manresans es va fer de forma conjunta amb els instituts IES Baix Montseny de Sant Celoni, amb membres de l'Amical i representants institucionals de la Generalitat i de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet. En total el grup el formaven 87 persones.
 
Els alumnes manresans van participar en els actes d'homenatge internacional als deportats als camps, on van poder sentir la veu dels querellants en la causa argentina, l'Associació Pozos de Caudé (fosses), la Fundación Violeta Friedman (jueva) i les veus manresanes, en textos llegits, de Jacint Carrió i Amat-Piniella. A nivell més institucional els alumnes van ser visitats per l'alcalde de Mauthausen, i els ambaixadors de França i Espanya.
 
Durant aquests actes hi havia delegacions oficials de molts països que van retre memòria contra l'oblit, reconeixement d'herois a les víctimes i, sobre tot, un crit present d'esperança i justícia per un món en pau.
 
L'alumnat participant té previst explicar durant aquests dies la seva experiència als companys per contribuir així al treball conscienciació i sensibilització d'aquests fets històrics i que s'han treballat als respectius centres educatius durant el curs.