El FROB reiniciarà la subhasta de Catalunya Caixa

És el tercer intent de vendre-la, després de dos intents fallits que han provocat un fort deteriorament dels actius

ACN
16 de maig del 2014
El FROB engegarà de nou en els pròxims dies el procés de subhasta de Catalunya Caixa. Segons fonts coneixedores de l'operació enviarà a les entitats que han mostrat el seu interès per adquirir l'entitat, entre les què hi ha el BBVA, CaixaBank, Santander i Popular, el data room amb les dades de valoració dels actius. Ho farà a través de N+1, el banc d'inversió contractat per subhastar l'entitat. És el tercer intent de vendre-la, després de dos intents fallits que han provocat un fort deteriorament dels actius. El president del FROB, Fernando Restoy, va admetre al mes de febrer que s'ha d'evitar per "tots els mitjans una tercera suspensió del procés".
 
La venda es reinicia un cop ha culminat el procés de sanejament de l'entitat i un cop s'han fet contactes amb els bancs interessats que permeten visualitzar un final positiu del procés. Catalunya Caixa té 196 sucursals i la venda de la seva cartera hipotecària, que ascendeix a entre 6.000 i 8.000 milions podria disposar d'ajudes públiques a través d'avals.
 
"És important que la pròxima sigui la bona", va subratllar Restoy durant una compareixença al Congrés dels Diputats per explicar les actuacions del Fons i de la Sareb. El president del FROB va afegir que tot apunta que, a dia d'avui, "pot existir prou apetit" per procedir a l'obertura del procés formal d'alienació en "un termini breu". 
 
Caixa Catalunya representa un 11% del sector bancari a Catalunya. En unes declaracions des de Brussel·les el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va exposar els arguments que forcen la venda de Catalunya Caixa tot recordant que el govern espanyol ha hagut de posar "molts, diners, prop de 12.000 milions d'euros dels contribuents" a l'entitat, i el seu objectiu és "recuperar-los el màxim possible". 
 
És la tercera vegada que el FROB intenta vendre Catalunya Caixa. Les dues primeres ocasions, al juny del 2012 i març del 2013, van acabar en fiasco perquè no hi havia interès per part del mercat. La subhasta es farà gairebé en paral·lel a la venda dels actius hipotecaris de l'entitat. El FROB els vol externalitzar després que no ha estat capaç de vendre tampoc la xarxa d'oficines.