La Guerra Civil a Manresa, amb ulls d'adolescent

Memòria.cat treu a la llum el dietari de Maria Farré

Redacció
16 de maig del 2014
Primera pàgina del dietari de Maria Farré. Foto: Memòria.cat

Quan la manresana Maria Farré Riera tenia entre tretze i catorze anys va registrar per escrit les seves vivències personals entre maig de 1938 i gener de 1939. Aquest fet no hauria tingut més transcendència si no fos perquè el període coincideix amb les acaballes de la Guerra Civil a Manresa, la fase més intensa i dramàtica, tant per la proximitat del front, com per les operacions de l'aviació franquista, que van culminar en els dos bombardeigs que va patir la ciutat, amb un mínim de 35 víctimes mortals.
 
Des d'aquest divendres, Memòria.cat reprodueix parcialment el dietari de Maria Farré. El document ofereix en primera persona la visió de la Guerra Civil des de la perspectiva d'una adolescent que observa amb incertesa i angoixa com, a mesura que s'acosta la fi del conflicte, el seu univers quotidià es va transformant.
 
El so de les sirenes, les anades i vingudes al refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença, les destruccions causades pels bombardeigs, la visió dels cadàvers i la sensació de pànic són alguns dels aspectes que hi apareixen descrits de manera senzilla i planera.
 

Veure el dietari de Maria Farré