Manresa acull la presentació d'«Hortalises i flors remeieres»

Redacció
12 de maig del 2014
Presentació del llibre d''Hortalises i flors remeieres' Foto: Sussi Garcia

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha assistir a la presentació del llibre "Hortalisses i flors remeieres. Les herbes santes dels caputxins", de Fra Valentí Serra, actual arxiver dels Caputxins de Catalunya. L'acte s'ha celebrat a l'Església conventual de les monges caputxines davant un centenar de persones. 
 
Junyent ha lloat aquesta nova publicació del manresà Fra Valentí Serra i ha agraït la seva tasca divulgativa i d'investigació de les herbes del nostre territori així com la projecció que fa sempre de la ciutat de Manresa. 
 
Durant l'acte de presentació del llibre a banda de la participació del seu autor i de l'alcalde també també han participat Fra Gil Parés i Casellas, provincial dels Caputxins de Catalunya; Mònica Estruch, directora de l'editorial Mediterrània; i del representant del Centre d'Estudis del Bages, Francesc Villegas, el qual ha fet la glossa del llibre de Fra Valentí Serra. 
 
Quart llibre de fra Valentí Serra
Hortalisses i flors remeieres, una selecció d'antigues tradicions agràries practicades a les hortes i jardins conventuals, que l'autor defineix com «els primers horts urbans». A més, explica quines són les peculiars virtuts remeieres de les herbes santes i ofereix una tria de receptes i de remeis elaborats amb productes de l'hort. 
 
Es tracta del quart llibre de fra Valentí Serra, autor que difon el coneixement dels caputxins catalans en àrees en què l'opinió pública actual mostra molt interès, com són la cuina, les herbes remeieres i, ara, l'horticultura. 
 
"Els alls demanen la terra ben seca; els carbassons volen molt de sol i poc vent; les cebes no s'han de plantar massa fondes; el julivert no vol ser trasplantat..." Aquests són alguns dels secrets dels antics hortolans caputxins que trobareu en el nou llibre de la col·lecció A la caputxina. 
 
Després de la gran acollida dels llibres Els caputxins i les herbes remeieres (4 edicions) i Pócimas de capuchino, el caputxí i sacerdot fra Valentí Serra i Fornell (Manresa, 1959) ofereix aquesta nova aproximació a les principals tradicions agràries desenvolupades pels hortolans caputxins, que ha espigolat i transcrit de manuscrits inèdits i d'antics tractats d'horticultura.