Carlins i isabelins s'enfronten de nou diumenge a Avinyó

La població viurà aquest diumenge la tercera edició de la Fira dels Matiners

Redacció
09 de maig del 2014
Vídeo promocional dels Matiners

Avinyó se centra aquest diumenge 11 de maig en la Fira dels Matiners. La Fira dels Matiners d'Avinyó, és una festivitat que commemora els fets esdevinguts en aquest poble durant la guerra dels Matiners (1846-1849), o el que és el mateix la segona guerra carlina. Els fets estan emmarcats en l'anomena't combat d'Avinyó (1848) que va tenir com a protagonistes a les tropes carlines del general Rafel Tristany i les forces isabelines comandades per el brigadier Manzano.
 
Apunt històric
Les representacions, a part d'explicar els fets succeits el dia del combat d'Avinyó, volen explicar la situació social que es vivia a Catalunya en aquelles dates i que van motivar l'aixecament de la població contra les reformes econòmiques i socials que el govern de Madrid imposava amb l'objectiu de modernitzar el pais. La guerra dels Matiners (1846-1849) és la segona guerra carlina que va viure Catalunya, però en aquesta guerra la disputa successoria entre carlins i isabelins va començar a passar a un segon pla, mentre que les reivindicacions obreres, de la pagesia i dels costums tradicionals de la pròpia terra agafaven major protagonisme. Vistes les seves diferències ideològiques, l'aliança entre obrers de fàbrica republicans, pagesos i carlins en contra de l'estat central isabelí va ser un fet singular de la Guerra dels Matiners. 
 
La Fira
Per rememorar aquests fets, el poble es trasllada fins a mitjan segle XIX. Els carrers s'engalanen d'època i els seus habitants vesteixen les diferents indumentàries amb les quals participaran en la recreació dels diferents fets històrics que es reprodueixen pels carrers i espais escènics del nucli antic de la vila. Cal destacar el rigor històric amb què s'han elaborat els guions de les recreacions teatrals, el llenguatge i la posta en escena.
 
Al voltant d'aquests actes també es realitza un mercat de productes gastronòmics i artesanals, exposicions, visites a llocs singulars de l'època, balls i danses tradicionals i actuacions de música tradicional...
 
Participació
Cal destacar la implicació cada cop més gran de tot el poble, la qual cosa ha permès ampliar activitats en els dies previs a la Fira. En són exemple el Conte dels Matiners, creat pels mestres i alumnes de l'escola Barnola i editat per l'ocasió; el Sopar Maridatge amb productes avinyonencs que es farà avui divendres; el dinar que tindrà lloc el mateix dia de fira a l'Era de Cal Verdaguer; la Cursa Nocturna que es va fer dissabte passat; el Diari dels Matiners; la Trobada de Col·leccionistes de Plaques de Cava, i el Receptari de Cuina creat per la Fundació Alícia, que els restaurants del poble posaran en pràctica per primera vegada aquest diumenge, entre molts d'altres.
 
Fira dels Matiners de 2014
Després de les dues primeres edicions de la Fira dels Matiners, amb èxit de públic i participació, en l'edició d'enguany, la comissió organitzadora volem fer un salt endavant i potenciar encara més l'aspecte gastronòmic, comercial, musical, de balls tradicionals i d'ambientació per aconseguir la consolidació definitiva.
 
En aquest sentit, la tercera edició de la Fira dels Matiners d'Avinyó compta amb més col·laboradors que mai. La participació ciutadana ha permès que el certamen que se celebra diumenge 11 de maig incorpori tot un ventall de novetats per fer que la fira es mantingui atractiva i activa.
 
Les principals novetats d'enguany són les següents:
 
Gastronomia
Una de les princials novetats a destacar és l'encàrrec que es va fer a la Fundació Alícia per crear el Receptari de Cuina de l'època dels Matiners.
L'objectiu de l'encàrrec fet a la prestigiosa fundació era dotar la Fira dels Matiners d'un nou caràcter singular que ajudi a dinamitzar-la i contextualitzar els fets històrics. Així doncs, enguany, la Fira donarà l'oportunitat als visitants no només de reviure en primera persona els fets ocorreguts sinó també tastar i assaborir què es menjava a les cases a la meitat del segle XIX.
 
En aquest sentit, diversos restauradors del municipi d'Avinyó, han elaborat un menú per presentar-lo per la Fira dels Matiners d'enguany de tal manera que els visitants apart d'endinsar-se en la societat de mitjans de segle XIX a través de l'ambientació, la música i les recreacions teatrals històriques, també ho pugui fer a través de la gastronomia de l'època. Els restauradors destaquen que intentaran que aquests menus es puguin mantenir en la seva carta habitual, cosa que depèn de l'èxit dels quals.
 
Les degustacions de porc i vi, dos productes típics del territori, seran protagonistes de la part comercial de la fira. En diferents punts es podrà degustar tastos de productes de la zona, alguns d'ells també basats en el receptari.
 
S'ha editat el receptari, que es podrà comprar en el punt d'informació el dia de la fira.
 
També destaca la Trobada de Col·leccionistes de Plaques de Cava (dissabte 10)
Es posarà a la venda l'ampolla de cava Artium amb placa Especial Trobada de disseny exclusiu + placa commemorativa
 
Història i comunicació
També destaquem el diari “El Matiner”. Nois vestits d'època repartiran per primer cop durant la fira el diari. Entre d'altres, es podrà llegir algunes notícies verídiques de l'època, i algunes d'elles expliquen els fets del Combat d'Avinyó els dies 15 i 16 de novembre de 1848.
 
Música i dansa
S'estrenarà la que serà “la música oficial dels Matiners". Es tracta de la Polca avinyonenca, una adaptació de la ja existent Sardana avinyonenca que servirà de colofó de la festa. Es ballarà a dos quarts de vuit (juntament amb la Dansa dels Matiners i d'altres danses tradicionals) per tancar la fira d'una manera ben festiva.
 
Pel que fa al teatre de carrer, un dels puntals forts de la fira, enguany s'estrenarà una escena que s'ha titulat Esquellotada i que recrea un comiat de solter de mitjan segle XIX, en el qual els amics del nuvi aniran amb pots i olles fins a casa seva perquè el futur marit els convidi a beure. Es tracta d'una escena pròpia de l'època de quan la núvia era vídua. Un cop acabada l'esquellotada, el nuvi anirà en carruatge a buscar la núvia, en la que serà l'escena més itinerant, amenitzat amb cants populars.
 
També cal destacar la novetat per les escenes més espectaculars de la tarda entorn el Combat d'Avinyó, on s'afegirà un conjunt instrumental amb una vintena de músics que s'afegiran en directe a les recreacions històriques.
 
Cal destacar:
 
Telegrafia òptica
Un element tecnològic molt especial que també és protagonista d'aquesta fira és el sistema de comunicacions anomenat telegrafia òptica que l'exèrcit isabelí va desenvolupar durant la guerra dels Matiners per millorar la seva efectivitat en la lluita contra les colles carlines.
 
La Torre dels Soldats que presideix els afores del poble del cantó nord va ser construida en aquella època per a tenir-hi un telègraf que es comunicava amb les poblacions veines. Recentment ha sigut restaurada.
 
A la plaça s'exhibirà una reproducció de la Torre dels Soldats i d'un aparell de telègraf òptic com els que s'usaren en aquella guerra, i el dia de la fira al migdia es fa una exhibició (amb tres telègrafs més) de com funcionava aquest curiós sistema de comunicacions.

Diari dels Matiners