Universitaris i majors de 55 anys contrasten opinions a la FUB

Redacció
08 de maig del 2014
La FUB ha viscut una jornada de debat intergeneracional. Foto: FUB

Unes 80 persones, 60 de les quals alumnes de primer d'Educació Infantil a la Fundació Universitària del Bages i 20 més alumnes del programa FUB+GRAN adreçat a majors de 55 anys, han participat aquest dijous en una jornada intergeneracional per contrastar opinions i visions de quatre temes: educació, ciutadania, democràcia i violència. 
 
Malgrat la diferència d'edat, la trobada ha servit per constatar la coincidència de visions en la majoria de temes. Els participants han coincidit que la situació que es viu actualment és molt similar a la que es va viure 50 anys enrere. Per això, la gent més gran ha encoratjat els joves a lluitar i a implicar-se per canviar aquesta situació i a fer-ho des de la seva posició com a futurs mestres perquè la seva ha de ser una feina de "compromís social" que treballi per formar infants crítics, amb capacitat de reflexió i cultura política.
 
Segons Sílvia Mampel, coordinadora de l'activitat i professora tant dels estudis d'Educació Infantil com del programa FUB+GRAN, ha estat un debat molt interessant per la gran quantitat de punts d'acord que s'han trobat. Joves i grans han coincidit que es viu un moment de desmoralització general provocada per les retallades que està provocant una situació "d'olla a pressió" que pot esclatar en violència. Per Mampel, és important també que la gent gran hagi posat de relleu la importància de la formació dels futurs mestres com a agents que han de ser claus en la formació dels infants per aconseguir una societat formada i amb esperit crític.
 
En el debat sobre educació, joves i grans han coincidit a diferenciar l'educació de l'ensenyament. De tota manera han contrastat la diferència entre el moment actual i la generació anterior. Segons la gent gran, abans hi havia més cultura de sacrifici i esforç que no pas ara. Pel que fa al debat de ciutadania també s'han posat d'acord que vivim en un sistema que exclou i genera pobresa, un sistema pervertit que genera desil·lusió. En el debat de democràcia, grans i joves consideren que el concepte de democràcia ha estat segrestat per l'estat i per altres poders polítics. En aquest sentit s'han referit i han posat com a exemple que diferents governs municipals hagin imposat decisions a la ciutadania, com el Parc Vila Closas i, més recentment, la voluntat d'enderrocar el Teatre Conservatori. Finalment, en el debat sobre violència s'han posat diferents exemples de com s'exerceix. La gent gran han recordat que un tipus de violència era quan la gent no podia parlar català al carrer, mentre que els joves l'han identificat més amb la violència física i l'han relacionat amb la violència de gènere.