La III Fira dels Matiners d'Avinyó aposta per la gastronomia

La fira reviu l'època de la Guerra dels Matiners (1848), que va marcar uns moments importants de la història de Catalunya

Redacció
06 de maig del 2014
Els Carlins desfilant pel centre d'Avinyó.
Els Carlins desfilant pel centre d'Avinyó. | Jordi Preñanosa
Els Carlins desfilant pel centre d`Avinyó. Foto: Jordi Preñanosa

Aquest diumenge, 11 de maig, torna la Fira dels Matiners d'Avinyó. A través d'escenes de recreació històrica, es reviurà l'època de la Guerra dels Matiners (1848), que va marcar uns moments importants de la història de Catalunya, en els quals el poble d'Avinyó va ser protagonista. Al mateix temps, la fira permetrà tastar la gastronomia típica d'aquella època, que s'oferirà en diversos espais i restaurants del municipi, visitar exposicions i espais singulars de l'època, gaudir de la música i les danses tradicionals i triar el que més agradi d'entre la gran varietat de productes que ens oferiran els paradistes avinyonencs i forans.      
 
Després de les dues primeres edicions de la Fira dels Matiners, amb èxit de públic i participació, en l'edició d'enguany, la comissió organitzadora vol fer un salt endavant i potenciar encara més l'aspecte gastronòmic, comercial, musical, de balls tradicionals i d'ambientació per aconseguir la consolidació definitiva.
 
Un dels princials passos que s'han fet és la creació del Receptari de Cuina de l'època dels Matiners. La Fira donarà l'oportunitat als visitants no només de reviure en primera persona els fets ocorreguts sinó també tastar i assaborir què es menjava a les cases a la meitat del segle XIX. 
 
En aquest sentit, diversos restauradors del municipi d'Avinyó, han elaborat un menú per presentar-lo a la Fira dels Matiners d'enguany de tal manera que els visitants apart d'endinsar-se en la societat de mitjans de segle XIX a través de l'ambientació, la música i les recreacions teatrals històriques, també ho pugui fer a través de la gastronomia de l'època. Els restauradors destaquen que intentaran que aquests menus es puguin mantenir en la seva carta habitual, cosa que depèn del seu èxit.
 
Actualment s'està editant el receptari, que es podrà comprar en el punt d'informació el dia de la fira. En diferents punts de la fira, també es podran degustar tastos de productes de la zona, alguns d'ells també basats en el receptari. 

Tríptic de la Fira Matiners