Toti Soler, un dels reclams del cinquè «Música i Romànic»

El cicle de música a les esglésies romàniques del Bages ha programat quatre actuacions entre l'11 de maig i el 22 de juny

Mar Martí
02 de maig del 2014
Roda de premsa de presentació del cicle 'Música i Romànic'. Foto: Mar Martí

El cicle "Música i Romànic" arriba a la cinquena edició amb la programació de quatre concerts, entre els quals destaca el que farà Toti Soler a l'Auditori de la Plana de l'Om de Manresa el dissabte 24 de maig. El certamen té el doble objectiu de donar a conèixer les esglésies romàniques del Bages i gaudir de la música espiritual en un entorn "privilegiat". Els indrets escollits permetran conèixer espais com les Torres de Fals (Fonollosa), l'església de Sant Cugat del Racó (Navàs) o la Masia La Plana del segle XVIII (Sant Joan d'Oló). Els concerts van des de la música antiga, passant per la contemporània i les noves sonoritats. El preu és de 10 euros i inclou una visita guiada als temples.
 
Per cinquè any consecutiu, l'associació Amics de l'Art Romànic del Bages organitza el cicle "Música i Romànic", que té per objectiu apropar als ciutadans el patrimoni de la comarca a través de la música. Així ho ha constatat la consellera comarcal d'Ensenyament, Sònia Díaz, qui ha destacat que a través del cicle "s'ha donat a conèixer una mica més el patrimoni de l'art romànic de la comarca, que és molt ric i, a vegades, un gran desconegut". De la seva part, el president de l'associació, Francesc Gasol, ha apuntat que l'objectiu és "allunyar-nos dels cercles més tancats i apropar l'art medieval a tothom a partir de barrejar la música amb les pedres i el paisatge". 
 
Un dels reclams principals d'aquesta edició serà el concert del guitarrista català Toti Soler, que se celebrarà el dissabte 24 de maig a l'Auditori de la Plana de l'Om. Tot i que no es tracta de cap església ni castell romànic, els Amics de l'Art Romànic han concebut aquest concert com a commemoració dels cinc anys d'història del cicle. Per Gasol, "pot semblar que commemorar cinc anys és una exageració, però per una entitat tan modesta com la nostra és un èxit organitzar aquest tipus d'actes que mobilitzen al voltant d'un centenar de persones en cada ocasió". 
 
El cicle començarà el diumenge 11 de maig a les Torres de Fals, a Fonollosa. Es tracta d'un conjunt monumental integrat per les restes de l'antic castell de Fals amb dues torres, una romànica i l'altra gòtica. El grup de noves sonoritats Maia serà l'encarregat d'omplir de música aquest espai. El diumenge 8 de juny serà el torn dels músics Anna Danilevskaia i Ferran Pisà, que presentaran un programa centrat en obres del renaixement ibèric adaptades a la viola d'arc i viola de mà. L'escenari serà l'església romànica del segle XI de Sant Cugat del Racó, a Navàs. Finalment, la cantant valenciana Mara Aranda tancarà el cicle amb un concert a la Masia la Plana, a Sant Joan d'Oló. 
 
El coordinador del cicle, Albert Giménez, ha destacat la "diversitat" dels concerts que es programen, que van "des de la música antiga, passant per la música contemporània i les noves sonoritats". A més, Giménez creu que totes les actuacions tenen en comú un punt d'espiritualitat" i de "descoberta". Per la seva part, el regidor de Turisme de Navàs, Joan Fernández, creu que el cicle és important per "apropar el patrimoni arquitectònic a la ciutadania", però també per "acostar la música a la gent". 
 
El cicle està organitzat pels Amics de l'Art Romànic del Bages, una entitat cultural que ja compta amb 240 socis i que té com a principal finalitat la divulgació, la recerca i la conservació de tots els aspectes culturals i artístics relacionats amb l'Edat Mitjana. La comarca del Bages té localitzades 130 ermites i esglésies té un gran nombre d'ermites i esglésies lluny dels nuclis urbans i, en ocasions, difícils de visitar que conformen un fort atractiu turístic per al Bages. Precisament, la regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, ha destacat la importància de la seva actuació pel fet de "recuperar i desterrar la història d'aquestes esglésies que tenen un valor patrimonial tan important".

Tríptic de 'Música i Romànic'