Territori tomba definitivament l'abocador de Sant Mateu

Després de desestimar la sol·licitud, també ha respost negativament tant el recurs de reposició de l'empresa com el requeriment de l'Ajuntament

Pere Fontanals
30 d'abril del 2014
El dipòsit es localitzarà al forat que va deixar l'extracció d'argila de l'antiga fàbrica de la Bòbila, a Sant Mateu de Bages.
El dipòsit es localitzarà al forat que va deixar l'extracció d'argila de l'antiga fàbrica de la Bòbila, a Sant Mateu de Bages. | Estefania Escolà
Antiga argilera de la Bòbila on Efienergia hi volia instal·lar l'abocador. Foto: Estefania Escolà

Definitivament, l'abocador de Sant Mateu no tirarà endavant després que el Departament de Territori i Sostenibilitat també hagi desestimat tant el recurs de reposició presentat per l'empresa manresana Efienergia, SL, que havia sol·licitat l'autorització ambiental per a la instal·lació d'un dipòsit controlat de classe II a l'antiga argilera de la Bòbila; com el requeriment previ de l'Ajuntament de la població.
 
Cal recordar que el mes de març de 2013, Medi Ambient tombava la sol·licitud d'Efienergia  per a la instal·lació d'un dipòsit controlat de bales d'ecoparc en una antiga argilera al terme de Sant Mateu de Bages, però molt a prop del nucli de Callús, per la declaració desfavorable de la Ponència Ambiental.
 
Des que a l'octubre de 2011 l'empresa promotora, Efienergia, va presentar el projecte, moltes veus s'hi havien pronunciar en contra, sobretot des de Callús, on l'abocador hauria estat més aprop del nucli urbà, i es van viure moments de tensió pels enfrontaments entre l'alcalde de Sant Mateu de Bages i la plataforma Salvem Callús. Tot i les nombroses mostres de rebuig i manifestacions organitzades des de la plataforma, el projecte anava salvant els obstacles administratius fins que el departament de Medi Ambient de la Generalitat s'hi va pronunciar en contra. Amb la desestimació dels recursos d'empresa i Ajuntament, Territori i Sostenibilitat tanca pràcticament totes les portes a aquesta polèmica instal·lació.
 

Totes les notícies sobre l'abocador de Sant Mateu