Súria enllesteix les Caramelles més grans de Catalunya

Se celebraran el Dissabte i Diumenge de Pasqua, 19 i 20 d'abril, amb la previsió de consolidar l'increment de participants de les darreres edicions

Redacció
09 d'abril del 2014
Les Caramelles de Súria són les més participades del país.
Les Caramelles de Súria són les més participades del país. | AjSú
Les Caramelles de Súria són les més participades del país. Foto: AjSú

Les Caramelles més grans de Catalunya tornaran a Súria el Dissabte i Diumenge de Pasqua, 19 i 20 d'abril, amb la previsió de consolidar l'increment de participants que s'ha registrat en les darreres edicions de la festa fins a superar l'any passat més de setcentes caramellaires.
 
Els carrers i places de la vila tornaran a convertir-se en l'escenari d'una gran festa de música i dansa amb les actuacions de nou colles formades per persones de totes les edats. Les nou colles participants de les Caramelles d'enguany seran el Tro Gros, La Llanterna, Juvenil del Foment Cultural, Grans de l'Agrupació Sardanista, Infantil de l'Agrupació Sardanista, Infantil del Foment Cultural, Altatxu, Coral L'Esplai i Coral Sòrissons.
 
El programa de les Caramelles manté els actes habituals del Dissabte i Diumenge de Pasqua com a dies centrals de la festa. Com és tradicional, l'activitat caramellaire s'iniciarà durant la tarda del dissabte 19 d'abril amb actuacions a diferents barris de la vila i a les masies de Súria i del seu entorn.
 
L'acte caramellaire més destacat del Dissabte de Pasqua tornarà a ser la trobada al pavelló d'esports (21.30 h.), en la qual participaran totes les colles. La trobada acabarà amb una aixecada de pilars amb la colla castellera Salats i la interpretació conjunta d'El Cant del Poble.
 
Seguint la línia de les darreres edicions, en el programa d'enguany es consoliden els actes del dissabte a la nit, amb una cercavila-xaranga pels carrers del centre urbà a càrrec dels Grallers d'Artés (00.30 h.) i un concert del grup Lucky Lucke al pavelló d'esports (2.00 h.). Altres actes del Dissabte de Pasqua seran la celebració de la Vetlla Pasqual a l'església parroquial de Sant Cristòfol (20.00 h.) i el sopar per a caramellaires a la nau de Ca l'Agut (20.15 h.).
 
Els punts centrals de les actuacions caramellaires del Diumenge de Pasqua seran la plaça Major del Poble Vell (de 9.30 a 11.30 h.) i el centre de la vila (d'11.00 a 14.30 h.). Com és habitual, el tram comprès entre la plaça de Sant Joan i la plaça de la Serradora serà tallat al trànsit de vehicles per convertir-se en illa caramellaire i de vianants.
 
Al llarg del Diumenge de Pasqua tindran lloc altres actes tradicionals d'aquesta jornada, com l'esmorzar de Pasqua a la plaça Major del Poble Vell (a partir de les 9.00 h.), la missa solemne de Pasqua a l'església parroquial de Sant Cristòfol (12.00 h.), el sopar de Caramelles a la nau de Ca l'Agut (22.00 h) i un concert de nit al pavelló d'esports, que enguany serà a càrrec dels grups Bruno Marcel, La Pegatina i Séptimo A (23.30 h.).
 
Entre les 9.00 i les 14.30 h. del Diumenge de Pasqua, la plaça de Sant Joan acollirà el punt d'informació de les Caramelles, una parada de coca i mistela i les exposicions "Segles de Pasqua a Súria" i "Colors de Caramelles". Aquesta segona mostra aplega les obres participants al primer concurs de cartells de les Caramelles de Súria, que va ser guanyat per la dissenyadora surienca Muntsa Codina i Pich. D'altra banda, el centre d'interpretació del Castell i l'exposició del 44è Concurs Nacional de Fotografia a Cal Balaguer del Porxo seran oberts de 9.30 a 14.30 h.
 
Les Caramelles de Súria són la festa més representativa de Súria, amb una tradició documentada des del segle XVI. La seva organització és a càrrec de la comissió de Caramelles, formada per representants de les diferents colles i de l'Ajuntament de Súria.
 
Enguany, les Caramelles de Súria tornen a ser presents a les principals xarxes socials amb perfils propis, gestionats per persones vinculades a les pròpies colles. Una mostra d'aquesta presència caramellaire és un vídeo promocional que es pot veure a YouTube, i que destaca l'esperit participatiu i intergeneracional de la festa surienca.
 
 
Actes de la Fira de Rams i Setmana Santa
Les Caramelles tindran com a pròleg la celebració de la Fira de Rams i la Setmana Santa, amb les celebracions pròpies d'aquestes dates i tres actes destacats: la inauguració de l'exposició de les obres participants al 44è Concurs Nacional de Fotografia (dissabte 12 d'abril), la 6a Trobada Gegantera (diumenge 13 d'abril) i la presentació del llibre commemoratiu del 125è aniversari de la Societat Coral La Llanterna (dimecres 16 d'abril).
 
Dotze colles geganteres de diferents comarques catalanes participaran a la Trobada Gegantera de la Fira de Rams a partir de les 10.00 h. Aquest mateix dia hi haurà tallers de pintura i inflables a la plaça de Sant Joan (10.30 h.), la tradicional benedicció de Rams davant de l'església parroquial de Sant Cristòfol (12.00 h.) i una ballada de sardanes amb la Cobla Súria a la plaça de la Serradora (17.30 h.).
 
Al llarg de la Setmana Santa tindran lloc els tradicionals Cant de La Passió pels carrers de la vila (dijous 17 d'abril) i el Via Crucis nocturn pel camí de la muntanya de Sant Salvador (divendres 18 d'abril).

Programa de les Caramelles

Arxivat a