Espanya descarta una consulta pactada

La cessió de la competència ha estat derrotada per 299 vots a 47

Quico Sallés
09 d'abril del 2014
Panoràmica del Congrés durant la intervenció de Mariano Rajoy al debat Foto: Nació Digital

Cap sorpresa al Congrés dels Diputats. El legislatiu espanyol ha tancat la porta a una consulta pactada que li demanava el Parlament de Catalunya mitjançant Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV). La cessió de la competència per organitzar un referèndum ha estat vetada per 299 vots en contra, 47 a favor i una abstenció.

299 vots en contra, 47 a favor i una abstenció han posat negre sobre blanc la realitat d'un Estat que, ateses les intervencions, no entén el què passa a Catalunya (i sembla que no té intenció d'entendre-ho). PP, PSOE, UPyD, Foro Asturias i UPN han tancat files per carregar contra proposta catalana però sense cap contrapartida de negociació, només el recordatori que una Catalunya independent no va enlloc i que si algú vol canviar alguna cosa que reformi la Constitució.

"Demani'm una altra cosa", ha dit Mariano Rajoy que s'ha tancat en banda a negociar res que passi per les urnes. Per la seva banda, Alfredo Pérez Rubalcaba ha deixat clar que ell a més de parlar pel PSOE parlava pel PSC per aclarir que "no reconeix el dret a l'autodeterminació" i que, com a molt, està disposat a parlar una vaporosa reforma federal que ni ha explicat.

Discursos de to suau, però amb una agressivitat semàntica abrupta, dura i contundent, que en algun cas ha fregat el pal no només de la correcció sinó de la infàmia –Rosa Díez ha assegurat que a "Catalunya hi ha opressió contra els no nacionalistes" amb una impunitat només aturada per la rèplica escairada del portaveu de Jordi Turull-. Finalment, l'Estat de les minories –Izquierda Plural, PNB, BNG, Compromís, Geroa Bai, Nueva Canarias i Amaiur- han fet costat a la demanda catalana.

El minut a minut del debat al Congrés sobre la consulta a Nació Digital

Seguiment del debat del 8 d'abril a l'especial de Nació Digital