La Guerra de Successió a l'entorn montserratí, en un llibre

Zenobita publica "La guerra de Successió al Montserratí", escrit per Joan Valls i Genís Frontera

Redacció
08 d'abril del 2014
Zenobita edicions publica "La guerra de Successió al Montserratí. El retorn dels miquelets a Castellbell i el Vilar (1714-1719)", de Joan Valls i Pueyo i Genís Frontera i Vila. Una obra que explica, a través de vivències i personatges reals, com es va viure la guerra de Successió i el retorn dels miquelets al poble de Castellbell i el Vilar, defensant el rerepaís i resistint-se a l'ocupació borbònica fins al darrer moment.
 
La guerra de Successió va ser un conflicte dinàstic mundial que va esclatar quan Catalunya era una entitat sobirana que disposava d'una potent estructura institucional i jurídica pròpia, però que amb el triomf de la dinastia borbònica va sortir malmesa ja que s'implantà el model castellà de fer política. El llibre explica, amb fets històrics reals i fonamentats, quin paper va tenir Castellbell i el Vilar en tota aquesta lluita. 
 
En concret, en el primer capítol, es narra l'actuació del llavors marquès del poble, Josep Amat, i del seu germà menor, Francesc Amat i Planella-Grevalosa, compte de Castellar al terme d'Aguilar de Segarra, a Manresa. També s'informa sobre els enfrontaments entre els germans Francesc i Ramon Junyent i Vergós, que s'afiliaren a les tropes francoborbòniques a Barcelona l'11 de setembre de 1714, i els seus cosins Manuel i Antoni Desvalls i Vergós, que contràriament foren combatents austriacistes que lluitaren per la llibertat a la zona del Montserratí (entorn de la muntanya de Montserrat). 
 
Així mateix, el llibre explica que habitants de Castellbell i el Vilar i de Sant Vicenç de Castellet foren empresonats per enfrontar-se a les tropes borbòniques, i també es detalla la importància del castell de Castellbell i el Vilar, que va tenir un paper estratègic per a la resistència i es va convertir en fortalesa de defensa que acollí presoners borbònics. 
 
Per altra banda, el segon capítol de l'obra se centra en el retorn dels miquelets, que l'any 1719 van envair de nou el Principat, passant pel pont de Castellbell i el Vilar, construït entre els anys 1455 i 1458 i que facilità, al mateix temps, el pas de les tropes borbòniques durant la guerra de Successió. 
 
El lector també coneixerà la història del canonge antiborbònic Maimó, refugiat durant nou mesos a la rectoria de Castellbell i el Vilar durant la guerra i durant el període de resistència catalana, i d'alguns combatents més de Monistrol de Montserrat. 
 
L'obra, que neix d'un conjunt de dos treballs presentats al Congrès sobre els Tractats d'Utrech i al Simposi "Espanya contra Catalunya: una mirada històrica (1714-2014)", ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar, l'Ajuntament de Monistrol de Montserrat, l'Ajuntament de Vacarisses, la publicació mensual El Brogit i l'Associació Esportiva i Cultural les Guineus, de Castellbell i el Vilar.