La Plataforma Ciutadana del Deute es presenta a Manresa

El proper 10 d'abril a la Casa Flors Cirera

Redacció
07 d'abril del 2014
El proper dia 10 d'abril, a les 19.30h, a la Casa Flors Sirera (Carrer Saleses,10) es farà la presentació de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD), amb la intenció de crear un node de la Plataforma a Manresa. La presentació serà a càrrec d'Enric Pons i Max Carbonell, de la PACD de Barcelona, que explicaran com funciona la Plataforma i quines són les tasques que fa un node local.
 
Què és la PACD?
És un moviment de ciutadans i ciutadanes nascut fa prop de 2 anys arran de persones vinculades al 15M, Attac, Democracia Real Ya, altres grups i organitzacions i persones a títol individual. En l'actualitat s'han constituït diferents nodes de la PACD a les principals capitals de l'estat espanyol i a Catalunya estan presents a Barcelona, Badalona, Moià, El Vallès i L'Hospitalet del Llobregat entre altres.
 
Què vol?
Hi ha indicis més que suficients d'il·legitimitat en la generació del deute que tant el Govern central com els autonòmics i locals fan servir per justificar les seves polítiques d'austeritat. Des de la PACD s'exigeix transparència, poder conèixer el detall dels processos que han propiciat aquest elevat nivell d'endeutament de les diferents administracions i per això proposem una Auditoria Ciutadana del Deute, auditoria que permetrà posar en evidència la il·legitimitat d'aquest deute i alhora tenir més força per exigir el no pagament d'aquest.
 
El objectius generals són:
  1. Promoure un canvi del model econòmic i social
  2. Recuperar la sobirania dels pobles mitjançant espais d'aprenentatge i metodologia de democràcia participativa.
  3. No pagar el deute il·legítim i denunciar els culpables exigint responsabilitats.
 
Com?
L'auditoria ciutadana és un instrument, per analitzar de manera critica la política d'endeutament duta a terme per les autoritats d'un país així com de l'impacte d'aquesta sobre la població. Per tant no es tracta d'una simple eina financera si no que va més enllà i s'audita també les retallades en drets fonamentals del ciutadans, l'impacte al medi ambient i la falta de transparència exercint el dret a control que tenim els ciutadans sobre aquells que ens governen i per tant el dret a participar activament als assumptes públics. D'aquesta manera es creen nodes locals que comencen per auditar el seu municipi alhora que es col·labora amb els altres nodes del país per arribar a auditar el deute d'altres administracions.