Neix la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central

Està formada per onze entitats del Bages, però la voluntat és expandir-se fora de la comarca

Estefania Escolà
05 d'abril del 2014
Roser Oduber, Gabriel Lemkow, Eduard de Pobes i Joan Calmet a la Torr Lluvià. Foto: Estefania Escolà

La Catalunya Central ja disposa d'una Taula de les Arts Visuals (TAV-CC), una entitat formada per diverses associacions que neix amb la voluntat de donar visibilitat al sector i vertebrar tots els qui es dediquen a la producció de les arts visuals al territori per impulsar projectes de creació contemporània. De moment, està formada per onze entitats del Bages, però la intenció és que es vagi expandint fora de la comarca. La seva presidenta, Roser Oduber, ha explicat que l'objectiu és "cohesionar" un sector "dispers i afeblit" i ha subratllat que s'està buscant un espai fixe on poder exhibir el treball de la TAV-CC. L'Ajuntament els ha cedit "no al 100%" la sala d'exposicions de la Torre Lluvià.
 
La Taula de les Arts Visuals és una entitat autònoma que recull la inquietud de diverses associacions per donar visibilitat als projectes d'un sector "dispers i afeblit". De moment, les entitats que en formen part són el Cercle Artístic de Manresa, FotoArt Manresa, CACiS El forn de la Calç de Calders, Cal Gras d'Avinyó, Cercle Artístic del Moianès, Àrea d'Art del Grau d'Educació Infantil de la FUB, Associació Acné de Cardona, El Sac Art i Creació de Santpedor, Cine Club Manresa, Llibres Artesans i Quaderns de Taller. Tot i això, la TAV-CC té la intenció d'expandir-se fora de la comarca. 
 
La TAV-CC neix sense pressupost i sense un local fixe on poder exhibir i materialitzar el seu treball. De moment, l'Ajuntament de Manresa els ha cedit "no al 100%" la sala d'exposicions de la Torre Lluvià, però l'entitat aspira a tenir-ne un de propi per poder realitzar una programació estable "i no ser acollits i perpètuament agraïts de ser acollits".
 
Un dels primers actes programats és la convocatòria del Premi Biennal TAV-CC. Totes les propostes es poden enviar al TAV-CC fins el proper 2 de juny. El premi està valorat en 2.000 euros i el guanyador tindrà l'oportunitat d'exposar la seva obra a la sala d'exposicions de la Torre Lluvià aquest mes d'agost, en el marc de la Festa Major de Manresa. 
 
A més, la Taula també està seleccionant projectes artístics per formar part del projecte d'abast europeu 'ArtSurprise', una xarxa virtual d'artistes procedents d'Europa que ven art utilitzant màquines reciclades de tabac pel preu de cinc euros la peça. Segons Oduber, és una via "fresca, actual, elegant i potent" per donar a conèixer artistes de la Catalunya Central arreu d'Europa.