El centre d'ajut a nens autistes dóna ajut a més de 300 usuaris

Es tracta d'un espai pioner a Catalunya que ofereix assessorament legal, suport i informació per conèixer el trastorn

Estefania Escolà
02 d'abril del 2014
Infants jugant a l'esplai que el centre d'ajut a nens autistes de Manresa organitza cada dissabte. Foto: Abel Vilches

El centre pioner d'ajut a famílies d'autistes de Manresa ha donat servei a més de 300 persones en el seu primer any de vida i té inscrites 26 famílies. Es tracta d'un espai que dóna suport als familiars en un moment en què, segons la seva directora, Rosa Serrano, "estan molt perduts tan emocional com administrativament". El centre compta amb una psicòloga i un esplai de joc terapèutic "on intentem que els nens fixin la mirada i interactuïn amb d'altres infants". Un de cada 150 nadons neix amb una malaltia de l'espectre autista, un trastorn neurològic que afecta la percepció i el processament cerebral de la informació. Aquest dimecres es commemora el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme.
 
La Rosa Serrano és mare de l'Alícia, una nena d'11 anys amb autisme. La seva experiència i la d'altres pares en la mateixa situació serveix d'ajuda a d'altres famílies que "per primer cop reben el diagnòstic que el seu fill és autista". El centre compta amb els serveis d'una psicòloga i nombrosos voluntaris que donen suport tan emocional com en la qüestió administrativa. A més, l'espai també té una missió de divulgació d'un trastorn "encara molt desconegut". 
 
Un esplai terapèutic i de joc
Cada dissabte al matí, el centre organitza un esplai "una mica especial" on tots són nens amb autisme i tenen un monitor personalitzat. Es tracta d'un espai de joc terapèutic "on s'intenta que aquests nens fixin cada cop més la mirada i siguin capaços d'interactuar amb d'altres infants".
 
Actualment, el centre atén 26 nens d'entre 2 i 17 anys. Serrano ha explicat que "ara la prioritat és atendre aquests infants i les seves famílies", però assegura que "alguna cosa haurem de pensar per quan siguin més grans". 
 
Sobreviure sense subvencions
Pel que fa al suport econòmic, Serrano ha explicat que el centre ha sobreviscut sense subvencions i s'autofinança amb la quota dels socis (actualment en són una cinquantena) i la venda del llibre 'Puzle de contes' (Editorial Zenobita), una publicació que narra dotze històries il·lustrades que ajuden a entendre com se senten les persones amb autisme. 
 
El centre està ubicat al carrer Pau Casals de Manresa, al barri de la Parada, i està obert els matins dels dilluns, dimecres i divendres; i les tardes dels dimarts i dijous. El dissabte al matí és el dia de l'esplai.