Revolució virtual, a les Jornades Cientificotecnològiques

Redacció
20 de març del 2014
Maria Àngels Casanovas, coordinadora pedagògica de les jornades, Pere Casals, president de la Fundació Lacetània, i Francisco Fernández, director de l'institut Lacetània. Foto: Catpress

Analitzar, reflexionar i debatre sobre els canvis que està provocant la generalització de les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Aquest serà l'objectiu de les 28enes Jornades Cientificotecnològiques de l'institut Lacetània, que tindran lloc entre el 24 i el 28 de març i que enguany s'engloben sota el lema de "La revolució virtual". Una revolució que s'afrontarà des d'àmbits molt diversos com el dels moviments socials, on les xarxes i internet estan jugant un paper clau facilitant noves formes d'organització i mobilització; la psicologia, amb la irrupció de noves addiccions relacionades amb la tecnologia; o la indústria i el món econòmic, en què l'aplicació de novetats tecnològiques té un efecte directe sobre l'activitat de les empreses.
 
Un expert per començar
La sessió inaugural de les jornades, el dilluns 24 a les 7.15 de la tarda, anirà a càrrec d'Ismael Peña-López, professor i investigador sobre societat de la informació, divisòria digital, TIC i desenvolupament que dirigeix el Projecte d'Innovació Oberta de la Fundació Jaume Bofill. El seu àmbit de treball és l'impacte de les tecnologies de la informació i la comunicació en el desenvolupament i, en concret, la mesura de l'evolució de les economies digitals i l'adopció personal d'allò digital, així com la relació entre TIC i educació i democràcia. Ismael Peña-López pronunciarà la conferència "La revolució digital? No la veig per enlloc".
 
Al llarg de tota la setmana, diferents experts passaran per l'institut Lacetània per apropar els alumnes a diferents qüestions relacionades amb les tecnologies digitals. És el cas de la psicòloga de la Fundació Althaia Dominica Díez, que parlarà sobre l'adicció a les TIC; el caporal dels Mossos d'Esquadra Josep Fuster, que parlarà de com fer un ús responsable de les TIC; el filòsof Sergi Oms, amb una conferència sobre realitat i virtualitat; l'enginyer Fran Diana, que parlarà de màrqueting digital; el professor Xavier Resa, que farà una sessió interactiva sobre eines de productivitat personal; o el científic Gerard Tobias, amb una xerrada sobre nanotecnologia.
 
També hi haurà espai per a activitats més manipulatives com els tallers de circuits amb tinta conductora, una mostra de jocs per ordinador o una demostració d'impressores 3D. Projeccions de pel·lícules, exposició de treballs d'alumnes, lectures poètiques i visites fora de l'institut completen el programa de les 28enes Jornades Cientificotecnològiques, que sumen més de trenta activitats pensades per ampliar els coneixements dels estudiants i fomentar el debat i la reflexió a l'entorn d'un tema ja tan quotidià com és el de les TIC.
 
Totes les activitats incloses al programa de les Jornades Cientificotecnològiques són obertes al conjunt de la ciutat i des del centre es convida a participar-hi tant a estudiants d'altres escoles com a persones en general interessades en els temes que s'hi tractaran.