El llibre «Fàbriques de riu» es presenta a Manresa

Redacció
19 de març del 2014
Ramon Fons, Llorenç Ferrer, Ester Llobet i Albert Fàbrega durant la presentació del llibre. Foto: ajSú

La presentació del llibre "Fàbriques de riu" a Manresa, en un acte celebrat dimarts 18 de març, va posar de manifest la rellevància de les aportacions dels seus autors, Albert Fàbrega, Ester Llobet i Ramon Fons, per a un millor coneixement històric del sector tèxtil del Mig Cardener. El volum va ser publicat conjuntament pels ajuntaments de Callús, Navàs, Sant Mateu de Bages i Súria.
 
L'acte de Manresa va ser organitzat pel Centre d'Estudis del Bages, després de les presentacions realitzades entre els mesos de gener i febrer a Súria, Navàs, Palà de Torroella (Navàs), Callús i Valls de Torroella (Sant Mateu de Bages). A més dels autors, en la presentació del llibre a Manresa també hi va intervenir l'historiador navarclí Llorenç Ferrer, autor del pròleg i especialista en la industrialització de la Catalunya central.
 
Llorenç Ferrer va remarcar que "Fàbriques de riu" és "un treball excel·lent", basat en "una recerca molt intensa i molt minuciosa" sobre la història del tèxtil al Mig Cardener. L'historiador navarclí va afegir que una de les seves aportacions principals es refereix a la històrica Fàbrica Martí de Súria, que a començaments del segle XIX va ser la primera indústria catalana de filatura mecànica de cotó que funcionava amb mulgènues mogudes per energia hidràulica, una troballa que "és una sorpresa per a tots".
 
Segons l'historiador navarclí, el llibre obre la porta a posteriors estudis que aprofundeixin en altres aspectes econòmics i socials del tèxtil al Mig Cardener, on el sector va registrar un desenvolupament "espectacular", tot i que a diferència d'altres territoris catalans, no en va ser l'activitat dominant.
 
Per la seva banda, els tres autors van resumir les principals dades històriques de les fàbriques del Mig Cardener, destacant que el llibre està dedicat a totes les persones, adults i infants, que hi van treballar.
 
L'acte va començar amb unes paraules de benvinguda del president del Centre d'Estudis del Bages, Jaume Serra. Entre les persones assistents a la presentació de Manresa es trobaven els alcaldes de Súria, Josep Maria Canudas, i de Navàs, Jaume Casals, a més d'altres representants dels ajuntaments editors.
 
"Fàbriques de riu" és l'estudi més ampli publicat fins ara sobre el sector tèxtil del Mig Cardener. L'edició inclou un DVD amb el llibre digital "Història del tèxtil al Mig Cardener", que amplia la informació de "Fàbriques de riu", i un recull de més de nou-centes fotografies i imatges històriques.
 
Aquest ha estat el primer llibre publicat conjuntament pels quatre ajuntaments, amb un tiratge total de 1.500 exemplars. La presentació de "Fàbriques de riu" a Súria va tenir lloc el passat 24 de gener a Súria, amb la presència de més d'un centenar de persones.