Una guia sobre la Sèquia amb història i itineraris

Estefania Escolà
19 de març del 2014
Josep Alert, Eudald Camprubí i Pol Huguet, amb la nova guia i aplicació sobre la Sèquia de Manresa. Foto: Estefania Escolà

El Parc de la Sèquia ha editat un llibre sobre el canal que, d'una banda, proposa deu itineraris senderistes i, de l'altra, ofereix informació sobre la seva història, cultura i tradicions. L'objectiu de la publicació, titulada "La Sèquia de Manresa. 10 camins a l'entorn d'un canal medieval", és donar a conèixer des de totes les vessants aquest canal de regadiu cabdal en la història del Bages. Un dels seus autors, Josep Alert, ha explicat que la intenció és que la guia esdevingui una eina de dinamització que articuli tota l'oferta turística del territori. D'altra banda, el Parc també ha posat en marxa una aplicació gratuïta per a telèfons mòbils que mostrarà rutes i jocs a l'entorn de la Sèquia.
 
El llibre 'La Sèquia de Manresa. 10 camins a l'entorn d'un canal medieval' proposa deu itineraris d'entre 6 i 11 quilòmetres pensats per fer a peu i de dificultat baixa. D'entre les rutes, hi ha vuit de circulars, una de lineal que segueix els pocs més de 26 quilòmetres de la Sèquia i una altra que descobreix els rastres del canal que encara avui són visibles al nucli antic de Manresa. Un dels seus autors, Pol Huguet, ha explicat que el conjunt de rutes permet gaudir de diferents tipologies de paisatge, des de boscos de ribera, fins a camps de cereals o zones de vinya. 
 
La publicació però va més enllà d'una simple guia senderista i vol donar a conèixer la Sèquia des de totes les vessants. Així, també ofereix informació sobre la seva història, cultura i tradicions. En aquest sentit, un dels seus coautors, Josep Alert, ha explicat que el llibre també inclou la història de personatges relacionats amb la Sèquia com la figura de Pere III, que va autoritzar-ne la construcció, la bruixa Joana la Negra, o d'altres de més actuals com l'exentrenador del Barça, Pep Guardiola, o el bisbe Pere Casaldàliga. 
 
A més, com a novetat, la guia incorpora un carnet segellable que permet accedir a descomptes i promocions que ofereixen establiments de la zona. D'aquesta manera, la publicació vol esdevenir una eina de dinamització que articuli tota l'oferta turística del territori. El llibre, del qual se n'han editat un miler d'exemplars, ja es pot trobar a totes les llibreries pel preu de 14,50 euros. 
 
La versió 2.0 per complementar la guia 
El Parc de la Sèquia també ha posat en marxa una aplicació gratuïta per a telèfons mòbils que vol complementar la guia. El dispositiu, que està disponible per a Android i Iphone, mostrarà rutes a l'entorn de la Sèquia i els seus punts d'interès. A més, estaran complementades amb jocs que permetran a l'usuari conèixer amb profunditat el lloc per on estan passant. Les rutes aniran canviant al llarg de l'any, de manera que s'adaptaran a l'estació. Des de l'aplicatiu també es podrà accedir a les promocions dels establiments de l'entorn del canal.