Crit dels Premis Enderrock, «Visca la música i visca Catalunya lliure»

La Sala Stroika ha recollit aquest dijous el Premi Enderrock 2014 com a millor sala de concerts

J.P./ACN
14 de març del 2014
Foto de família dels guanyadors dels Premis Enderrock. Foto: ACN

La Sala Stroika ha recollit aquest dijous el Premi Enderrock 2014 com a millor sala de concerts emmig d'una cerimònia de fort impacte nacional.

"Visca la música i visca Catalunya lliure", aquest és el crit amb el que els còmics Carles Xuriguera i Rafel Faixedas han acomiadat la nit dels Premis Enderrock, que en la seva setzena edició han mostrat les vinculacions de la música catalana amb el procès sobiranista. Ho ha deixat prou clar Lluís Gendrau, president del Grup Enderrock en el seu parlament, just a l'inici de la gala, quan ha preguntat al respectable -entre els que hi havia el conseller de Cultura, Ferran Mascarell-, "Voleu que Catalunya sigui un país de música? i voleu que Catalunya sigui un país de música en català. Nosaltres ho tenim clar, sí i sí".

Però tot i les picades d'ull a la política, el protagonisme ha estat, com no podia ser d'altra manera, per la música, i en especial per al trio Els Catarres, que han estat els grans triomfadors de la nit al Teatre Municipal de Girona. "Estem flipant, aquests premis ens demostren que la gent ens segueix, ens aprecia i ens estima", ha reconegut el grup, que s'ha endut cinc premis per votació popular. Amb més participació que mai, 14.000 persones han escollit els premiats per votació popular.

La gala, que ha estat transmesa en streaming per Nació Digital a partir del senyal de La Xarxa, ha arrencat amb l'actuació de l'Elèctrica Dharma que s'ha tornat a reunir amb la col·laboració de Joan Reig a la bateria i Màrius Serra com a rapsode. A la vetllada també hi ha actuat La Iaia, Els Catarres, Gerard Quintana i Xarim Aresté i La Troba Kung-Fú.

Generació jove
La majoria dels grups i artistes que han pujat a l'escenari del Teatre Municipal a recollir premis són de la generació més jovem, excepte bandes com Els Pets que després de més de 20 anys de carrera continuen al capdamunt i aquest any la crítica els ha atorgat el premi al millor disc de pop-rock en català.  "En el nostre cas dir que estem molt contents no és un tòpic sinó una alegria molt meditada ja que fa 20 anys que rebem premis i que la gent se'n recordi de tu després de tant de temps és molt gratificant", ha assenyalat Lluís Gavaldà. 
 
Un altre dels grups que lluïen bon humor i somriuen eren Oques Grasses, reconeguts pel públic com el millor grup revelació. "Estem molt contents per la bona rebuda, després d'aquest any no podia ser millor perquè vol dir que a la gent li agrada el que fem", han reconegut satisfets i fent broma.
 
Ara fa un any, a la gala dels Premis Enderrock 2013, Miquel Abras i Cesc Freixas estrenaven la cançó 'L'Empordà se'ns crema', escrita després del gran incendi de l'estiu del 2012. Ara, un any més tard, han recollit el guardó com a millor cançó d'autor. "Quin millor final podíem donar a una cançó que hem estat passejant per tot Catalunya i el País Valencià, ha estat tot un èxit", ha assegurat Miquel Abras, que avança que segurament -tot i que ara estiguin treballant en discs per separat- tornarà a col·laborar amb Cesc Freixas. Abras ha destacat la gran qualitat del grups i la dificultat per arribar a guanyar un premi Enderrock. 
 
Els premiats 
El Teatre Municipal s'ha omplert de gom a gom per veure tant el llirament de premis com les actuacions en directe de la nit dels Premis Enderrock 2014, que per segon any s'han fet a Girona, on es continuarà fent la gala fins al 2016. A banda dels premis recollits pels Catarres, altres dels guardonats han estat El Petit de Cal Eril, premiat en la categoria de millor disc de cançó d'autor per 'La figura del buit'. Ebri Knight ha aconseguit el premi a millor disc de folk i noves músiques amb 'La palla va cara' i 'Sóc d'allà baix' -de Quico el Celio, el Noi i el Mut de Ferreries- ha estat el treball guardonat amb el premi a millor cançó de folk i noves músiques.
 
El grup Obrint Pas ha estat votat com el millor directe i les Oques Grasses han estat guardonades com a grup revelació. D'altra banda, Els Amics de les Arts també han estat premiats amb el guardó al millor DVD, Blaumut s'ha emportat el premi a millor clip i Bongo Botrako a millor artista català en altres llengües. En la categoria de jazz, els guardons han estat per Gemma Abrié + Vicens Martín Dream Big Band, David Pastor i Jaboree Big Latin Band.
 
En l'apartat de la música clàssica, els premiats han estat Pau Codina, Brossa Quartet de Corda i David Alegret. Finalment, pel que fa al veredicte de la crítica, els artistes guardonats han estat La Troba Kung-Fú pel millor disc de l'any, Els Pets que han aconseguit el premi a millor disc de pop-rock, Manel que ha estat guardonat amb el millor artista de l'any, el millor disc en català en altres llengües ha estat per The Excitements, Súper Gegant ha aconseguit el premi a millor artista revelació, Xavier Díaz-Latorre, millor disc de música clàssica i Marco Mezquida Trio ha aconseguit el millor disc de jazz.
 
Enguany, com a novetat, s'ha creat el nou Premi Enderrock Estrella que reconeix l'esdeveniment més destacable de l'any. En aquesta primera edició, el premi ha estat per als responsables d'El disc de la Marató de TV3 per ser un projecte "transversal i solidari" que ha assolit una trajectòria exemplar reinterpretant en català els grans èxits de tots els temps i perquè és, any rere any, el disc més venut de la música en català, rècord mundial en un sol dia. Per acabar, el guitarrista i compositor Toni Xuclà s'ha emportat el Premi Joan Trayter a la millor producció de l'any amb el doble CD d'homenatge a Salvador Espriu, 'Amb música potser ho escoltaries millor' i pel seu últim álbum 'Espriu en propia veu'. Diversos dels premiats han aprofitat el moment de recollir el guardó per demanar que s'abaixi l'IVA cultural i també han fet proclames en favor de l'escola en català i la música catalana. 
 
Una gala amb més d'un miler d'assistents
Un any més, la gala dels Premis Enderrock ha aplegat a més d'un miler de persones entre cantants, artistes i autoritats. La celebració s'ha realitzat al Teatre Municipal de Girona i ha comptat amb un homenatge a Josep Fortuny i la Companyia Elèctrica Dharma, que han donat el tret de sortida d'aquesta cerimònia. El grup dels germans Fortuny s'ha reunificat per aquesta ocasió en una actuació especial que ha comptat amb la participació del bateria Joan Reig i la col·laboració de Màrius Serra que, junts, han interpretat la simbòlica cançó 'Fi de festa'.
 
La cerimònia ha estat presentada pel duet composat per Carles Xuriguera i Rafel Faixedas. No obstant això, pels escenaris del Teatre Municipal de Girona també hi han passat personatges populars del món de la cultura com Alguer Miquel, Joana Serrat, Anna Roig, Cris Juanico, Pere Mas, Gisela Puntí, Joan Masdéu o Toni Puntí que han entregat els guardons. Durant l'acte també s'ha fet un reconeixement a la trajectòria del cantautor Francesc Pi de la Serra pels seus 50 anys dalt dels escenaris. Tot l'acte ha estat amenitzat amb les actuacions musicals d'Els Catarres, La Troba Kung-Fú, Txarango, La iaia i Gerard Quintana que ha estat acompanyat per Xarim Aresté.