S'esfondra l'edifici del bar Perdiu, que estava en procés d'enderroc

Dues persones han estat vistes per testimonis en el seu interior moments abans del succés però es descarta que hagin quedat atrapades a l'interior

Pere Fontanals
11 de març del 2014
Esfondrament de l'edifici vist des de dalt. Foto: Cris Rodríguez

Dues persones que havien entrat a l'edifici que havia allotjat el bar Perdiu, a l'inici del Passeig Pere III des de la Muralla, que estava en procés d'enderroc per sostreure'n ferro han provocat l'esfondrament d'una part de la façana i la bastida que el rodejava, segons ha informat el mateix alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que s'ha desplaçat fins al lloc dels fets, en un succés que aquest dimarts al vespre ha provocat molta brama i expectació a Manresa.
 
Els fets s'han precipitat a 1/4 de 9 del vespre quan un espetec molt fort, que ha estat escoltat a tot el barri, i un important núvol de pols ha omplert l'inici del Passeig des de la Muralla a Manresa. L'edifici que havia allotjat el bar Perdiu i que portava dos mesos en procés d'enderroc havia quedat al descobert, amb la bastida que ha caigut direcció al Passeig i mostrant una gran quantitat de runa. En un primer moment, els testimonis del fet han pensat que la runa acumulada havia estat provocada per l'esfondrament, però més tard el representant de l'empresa que portava a terme l'enderroc, Josep Maria Vilà, ha explicat que en l'interior de l'immoble ja hi havia runa acumulada que esperava ser retirada en els propers dies, i que el succés que s'havia produït només afectava a una part de la façana que al caure havia empès la bastida provocant tot l'enrenou.
 
Dues persones a l'interior
Fins a l'esfondrament s'hi han desplaçat nombrosos vehicles de Bombers, Mossos, Policia Local de Manresa, i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) davant la informació de diversos testimonis que afirmaven haver vist dues persones -inicialment havia corregut el rumor que eren nens- a l'interior de l'edifici amb lots, que havien entrat a sostraure ferralla i coure. Des fet, el mateix alcalde ha confirmat que no era la primera vegada que durant l'enderroc havien entrat individus a sostreure ferralla. El temor estava en que no haguessin quedat atrapats sota la runa. Els bombers han descartat aquest extrem poc després, un cop han realitzat les comprovacions pertinents amb tres dotacions del Grup Caní de recerca.
 
La hipòtesi dels fets més plausible, segons ha informat Josep Maria Vilà als mitjans de comunicació presents, situava dues persones a l'interior dels baixos que quedaven per enderrocar que, amb la finalitat de treure el ferro de les bigues havien fet palanca des de l'interior provocant que una petita part de façana s'esfondrés cap a fora arrossegant la bastida i provocant l'enrenou. El mateix Vilà ha fet saber que bona part de la runa que ha estat visible després de l'esfondrament, ja era a l'interior de la finca esperant ser retirada els propers dies, de manera que es descartava que hi pogués haver algú atrapat a l'interior.
 
Un cop s'ha garantit que no hi havia cap persona a l'interior, operaris de l'empresa d'enderrocs Vilà Vila han assegurat la zona enderrocant una columna que havia quedat dempeus i retirant la runa i la bastida que ha anat a parar al Passeig. Fins al lloc dels fets s'hi ha desplaçat l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el regidor d'Urbanisme, Territori i Sostenibilitat, Ramon Bacardit, i la regidora de Seguretat, Olga Sánchez.
 
L'enderroc de l'edifici va començar el 10 de gener després que la propietat hagués buscat, sense èxit, alguna empresa que volgués fer-se càrrec de la seva rehabilitació o de construir-hi de nou, un cop que es va determinar el 2005 que amenaçava ruïna per danys estructurals. L'edifici original, els baixos i les tres primeres plantes, consaven un estil noucentista de la dècada dels anys 10 del segle XX, i posteriorment, sobre els anys 50, es van construir tres plantes addicionals que van afectar la seva estructura. Tot i els sis pisos que hi havia a l'inici de l'enderroc, en el moment de l'esfondrament només quedaven sencers els baixos.