Aportacions de 150 persones al document de Suriacció

Redacció
10 de març del 2014
Acte de presentació del document de diagnosi del Pla de Desenvolupament Local Suriacció, celebrat al Casal de Joves. Foto: AjSú

El document de diagnosi del Pla de Desenvolupament Local Suriacció va ser presentat dijous 6 de març al Casal de Joves, culminant la primera fase d'aquest projecte participatiu que vol definir les línies estratègiques de Súria per als propers deu anys amb el màxim consens social. La primera proposta de Suriacció que es portaria a terme serà la creació d'una associació empresarial que previsiblement es constituiria en els propers mesos, segons es va informar durant l'acte de presentació.
 
Prop d'una cinquantena de persones va assistir a la presentació del document de diagnosi de Suriacció, que ha estat elaborat amb les aportacions d'unes 150 persones de diferents àmbits econòmics, socials i culturals de la vila. El document es pot descarregar des del web de Suriacció (www.suriaccio.cat) i també es podrà consultar en format paper a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) de la Casa de la Vila i a la Biblioteca Pública.
 
Al llarg de les seves gairebé 300 pàgines, el document de diagnosi de Suriacció recull de forma sistemàtica i exhaustiva les aportacions de les persones que han participat en els espais de participació celebrats fins ara, així com nombroses dades estadístiques sobre la situació actual de la vila.
 
Properament es convocaran nous espais de participació ciutadana per elaborar un pla d'acció amb les línies estratègiques que es considerin més necessàries per al desenvolupament econòmic i social de la vila en el període 2014-24. Aquestes línies estratègies seran definides a partir del contingut i de les propostes del document de diagnosi que va ser presentat dijous passat.
 
La necessitat de crear una associació empresarial és una de les propostes que ha obtingut un consens més ampli en aquesta primera fase de Suriacció. Per aquest motiu s'ha decidit promoure'n la constitució fins i tot abans de l'elaboració de l'esmentat pla d'acció. D'aquesta manera també s'expressa la voluntat de convertir les propostes que aconsegueixin més consens en realitats que serveixin per a la millora de la vila.
 
L'acte de presentació del document de diagnosi va començar amb unes paraules del regidor de Desenvolupament Local, Medi Ambient i Participació, Miquel Caelles, qui va agrair la participació de totes les persones que han pres part en aquesta primera fase i que hi han aportat uns punts de vista "molt atractius i engrescadors". Miquel Caelles també va destacar la cooperació de moltes persones i el compromís de tots els grups polítics municipals com a eixos fonamentals per convertir Suriacció en el full de ruta "per apropar-nos a la Súria que volem".
 
El cont ingut del document de diagnosi va ser resumit per Marta Planas i Marta Rancaño, de la fundació Cedricat (Solsona) com a membres de l'equip de coordinació tècnica de Suriacció. Un dels fets que van destacar és l'alt grau d'implicació i interès de les persones que han pres part en els espais de participació d'aquesta primera fase.
 
Els projectes inversors de l'empresa Iberpotash, el dinamisme associatiu i el potencial del patrimoni cultural, natural i geològic de Súria són algunes de les principals fortaleses esmentades en el document de diagnosi. Entre les principals mancances o necessitats de millora detectades figuren la falta d'una oferta reglada en cicles formatius, la insuficiència dels actuals serveis de transports públics, les limitacions d'espai de la Biblioteca Pública i la falta d'una sala polivalent per a usos cívics i culturals.
 
A la presentació del document de diagnosi, hi van assistir representants de tots els grups municipals i de diferents entitats i sectors socials de la vila. Els assistents van rebre els primers exemplars d'un nou rellotge d'estacionament a la zona blava que també servirà com a element promocional de Suriacció i del comerç local.
 
El Pla de Desenvolupament Local Suriacció és impulsat per l'Ajuntament de Súria, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i l'assessorament tècnic de la fundació Cedricat.