Endesa entra a enderrocar sense previ avís el local social La Tremenda

El local, situat al carrer Sant Salvador, estava ocupat des de feia 9 anys per un col·lectiu de lluita contra el patriarcat | Una quarantena de persones s'han concentrat per fer fora els operaris i traslladar el mobiliari i les pertinences que tenien a l'interior

per Pere Fontanals , Manresa, 3 de març de 2014 a les 13:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de març de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Local de la Tremenda un cop el col·lectiu ja l'ha abandonat. Foto: Pere Fontanals

Una quarantena de persones, vinculades a diversos casals socials, s'han aplegat aquest dilluns al matí als voltants del centre social ocupat La Tremenda, al carrer Sant Salvador de Manresa, davant l'alarma que s'ha donat per les xarxes sobre la intervenció d'operaris d'Endesa que ja havien començat a executar la llicència municipal d'enderroc que pesa sobre l'immoble. Durant el matí s'han viscut algunes situacions tenses entre els membres dels col·lectius i els operaris d'enderroc i tècnics d'Endesa que, al ser sorpresos enderrocant les parets interiors, s'han quedat a pocs metres del local. La Policia Local de Manresa ha desplaçat alguns agents per evitar que la situació empitjorés. Aquest dilluns a les 8 del vespre hi ha convocada una concentració de suport a la Tremenda, a la plaça Major.
 
A les 9 del matí, operaris d'una empresa d'execució d'enderrocs han accedit a La Tremenda per un solar limítrof, que també era propietat de l'elèctrica, i fent diversos forats a les parets laterals per accedir a l'interior i començar a enderrocar parets mitjanceres. Segons ha pogut saber Manresainfo.cat de diverses fonts, en aquell moment no hi havia ningú a l'interior del local, però poc després, membres del col·lectiu de lluita contra el patriarcat han pogut accedir al local i han fet aturar l'enderroc. Les membres de la Tremenda han accedit a l'immoble a través del jardí d'una veïna, ja que la porta principal estava bloquejada per dins.
 
A partir d'aquell moment, la situació s'ha escampat per la xarxa i una quarantena d'activistes vinculats a la Tremenda i a altres moviments socials alternatius de la ciutat han fet cap al carrer Sant Salvador per col·laborar en el buidatge i trasllat de mobiliari, arxiu, i els elements que hi havia a l'interior. També s'han viscut moments de tensió quan els concentrats han increpat i han fet fora els tècnics d'Endesa, que esperaven a pocs metres observant com es buidava el local. Quatre agents de la Policia Local de Manresa han intentat fer d'intermediaris en la situació sense sortir-se'n i finalment han acompanyat els tècnics a un carrer proper lluny de la vista dels concentrats.
 
La Tremenda acollia des de feia 9 anys un moviment anarcofeminista de lluita contra el patriarcat, que ocupava un immoble sense pisos al carrer Sant Salvador 24-26. Aquest edifici, i altres del voltant són propietat de Fecsa-Endesa que recentment ha traslladat la seva activitat al nou edifici de la Catalana. Malgrat l'ocupació del col·lectiu feminista, l'Ajuntament de Manresa va atorgar una llicència municipal d'enderroc a Endesa, que ha estat l'origen de l'actuació d'aquest dilluns al matí abans que els operaris fossin sorpresos per membres de la Tremenda. Les membres del col·lectiu desallotjat no han volgut fer declaracions a la premsa, però segons algunes informacions a la xarxa de mitjans alternatius, han presentat una denúncia al jutjat de guàrdia per un delicte de violació de domicili. També segons aquestes mateixes fonts, no s'ha rebut cap avís que les informés de l'enderroc, malgrat que la setmana passada un arquitecte d'obra va revisar el local des de patis interiors. Els veïns de la zona s'han mostrat igualment sorpresos ja que, segons han afirmat, mai no han tingut problemes amb les anarcofeministes.
 
Les quaranta persones concentrades a la Tremenda han recollit les seves pertinences de dins del local i les han anat traslladant a altres punts. Després de més de dues hores, el local ha quedat totalment buit, amb la porta oberta, i una muntanya de brossa en forma de barricada que talla totalment el trànsit del carrer Sant Salvador.
 
Estat en què ha quedat l'interior de la Tremenda, amb parets enderrocades i l'accés des de fora. Foto: Pere Fontanals


Placa de la llicència municipal d'enderroc, que els operaris no han acabat de penjar. Foto: Pere Fontanals

 

Participació