El conflicte del Sàhara Occidental, dimarts al cinefòrum

Redacció
28 de febrer del 2014
L'Auditori de la Plana de l'Om acull la projecció d''Hijos de las nubes'

Aquest dimarts, 4 de març tindrà lloc un cinefòrum organitzat per ACAPS Bages i el Consell Municipal de Solidaritat sobre el conflicte al Sàhara Occidental. El documental "Hijos de las nubes", que es podrà veure a les 19.30h a l'Auditori de la Plana de l'Om, dóna a conèixer un conflicte que manté desplaçades a milers de persones a camps de refugiats.
 
"Hijos de las nubes. La última colònia", que va guanyar un Goya al millor documental del 2013, és el primer documental d'Álvaro Longoria com director i està produït per Javier Bardem.
 
La filmació examina l'agitació política actual al nord d'Àfrica i la responsabilitat de les potències occidentals (especialment de França i els Estats Units) a través de la realpolitik (política exterior basada en interessos pràctics i econòmics enlloc de principis ètics o teòrics). Aquestes polítiques han generat una gran inestabilitat que finalment ha produït molta violència i caos.
 
El film, que es centra en la situació del Sàhara Occidental, l'última colònia africana segons les Nacions Unides, és un viatge personal en el qual Bardem guia a l'audiència pel tortuós camí de la diplomàcia mundial i la terrible realitat d'un poble abandonat, buscant entendre com s'ha arribat a aquesta situació i com es podria evitar una altra guerra a l'Àfrica.
 
Aquest Cinefòrum està emmarcat en els actes entorn la commemoració en l'aniversari de la creació de la República Àrab Sahrauí Democràtica, juntament amb l'exposició "Té amargo" que es podrà visitar fins el dia 16 de març a La Confiteria, al C/Nou, 27.
 
"Té Amargo" és una mostra fruit del treball que els fotoperiodistes Xavi Piera i Joseba Zabala van dur a terme al llarg del 2010 i 2011 al Centre de Residència Màrtir El Shariff de víctimes de mines antipersona i de la guerra.
 
Les fotografies traslladen a l'espectador a la quotidianitat de la vida en aquest centre especial. Les imatges són directes i contundents, sense menysprear l'emoció i els sentiments de les persones i llocs fotografiats. El reportatge no es centra exclusivament en les situacions més dramàtiques sinó que reflecteix la realitat en el seu conjunt.