Els treballadors d'Albasa tallen la carretera pels seus llocs de treball

Unes 250 persones es manifesten des de la planta de Sant Vicenç fins al barri de la Farinera, i tallen la C-55 en defensa dels 90 llocs de treball

Pere Fontanals
16 de febrer del 2014
Capçalera de la manifestació sortint de les instal·lacions d'Albasa, a Sant Vicenç. Foto: Pere Fontanals


Els treballadors de l'empresa santvicentina Albasa han tallat durant cinc minuts aquest diumenge la C-55 per reclamar un pla industrial que garanteixi la continuïtat de la planta bagenca i dels seus 90 llocs de treball. Sota un cel plujós, unes 250 persones s'han manifestat des de la planta de cotó i productes d'incontinència fins al barri de la Farinera de Sant Vicenç de Castellet, on han tallat el trànsit de la C-55. A la manifestació hi havia els alcaldes de Sant Vicenç i de Castellbell i regidors de diversos municipis dels voltants. A banda  de polítics locals de CiU i PSC, entre els manifestants també s'hi trobaven responsables d'ERC, d'ICV, la CUP o EUiA.
 
Els treballadors, que porten tancats en vaga indefinida a les instal·lacions de l'empresa des del passat dimecres, reclamen a la direcció un pla industrial que garanteixi el lloc de treball de les 90 persones que integren la plantilla tant en la divisió de cotó com de productes d'incontinència. Els fets es remunten al passat mes de novembre quan la direcció d'Indas, que fabrica els coneguts productes d'incontinència Indasec, va anunciar que s'enduia aquesta divisió de la planta bagenca a Toledo, on hi ha un altre centre de treball del grup. La divisió de productes d'incontinència suposa un 75% de la producció a Sant Vicenç i afecta directament a 51 treballadors.
 
Un mes després, Indas va reconèixer que a Toledo no hi havia lloc per als 51 treballadors i que, com a molt, podria donar feina a 23 persones, de manera que assumia que la resta havia de ser acomiadats. Davant d'aquest anunci, el comitè d'empresa va convocar una primera vaga. Com denunciaven llavors fonts sindicals de CCOO, a primers d'any es va concretar la venda del grup Indas a Domtar, que ha volgut accelerar aquest procés.
 
En aquests moments la direcció ofereix als treballadors que provin d'anar a treballar a Toledo 23 dies per any treballat amb un màxim de 12 mensualitats, i als que no vulguin traslladar-se, 20 dies per any treballat. Per als membres del comitè d'empresa aquestes indemnitzacions són "molt insuficients" i demanen que la divisió de cotó assumeixi els treballadors deslocalitzats. Properament hi hauran trobades de mediació amb Treball on s'han de seguir negociant les condicions.