Última oportunitat per visitar el refugi antiaeri de la Renaixença

Aquest dijous es projecta el documental "Entre el soroll i el silenci. Els bombardeigs franquistes a Manresa (1938-1939)"

Redacció
12 de febrer del 2014
Aquest dijous, 13 de febrer, és el darrer dia per visitar el refugi del Grup Escolar Renaixença en el marc de la Commemoració dels 75 anys dels bombardejos de l'aviació franquista sobre Manresa. A les 7 de la tarda es tornarà a projectar el documental "Entre el soroll i el silenci. Els bombardeigs franquistes a Manresa (1938-1939)", realitzat per Jorge Caballero i Laura Casaponsa sobre recerca i documentació de Joaquim Aloy i Pere Gasol, produït amb la col·laboració del Memorial democràtic de la Generalitat de Catalunya.
 
El refugi, que va obrir portes el dia 19 de gener, acull l'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes" del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l'exposició "Bombes franquistes sobre Manresa", amb textos de Joaquim Aloy i Pere Gasol i produïda pel Museu Comarcal de Manresa l'any 2008. 
 
Més de 1.500 persones ja han passat pel refugi i han vist l'exposició amb motiu dels diferents actes: acte d'homenatge a les víctimes dels bombardejos el dia 19 de gener, passis de documentals els dies 23 i 30 de gener i 6 de febrer i la representació teatral de "Subterrànies, sobreviure entre bombes" els dies 1, 2 i 3 de febrer. 
 
Entre els visitants hi ha més de 500 alumnes de diferents centres educatius de la ciutat que hauran passat pel refugi en visites guiades per Josep Alert i, en algun cas, amb una conferència inicial de Pere Gasol, historiadors i membres de l'Associació Memòria i Història de Manresa. Aquest divendres dia 14 és el darrer dia d'obertura del refugi per als centres educatius i grups concertats.
 
Els actes han estat organitzats per l'Associació Memòria i Història de Manresa, la Fundació Independència i Progrés, Manresana d'Equipaments Escènics i el Galliner, el Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Manresa.
 
Els refugis antiaeris, un patrimoni protegit
Amb motiu de la commemoració també s'instal·laran plaques informatives i de senyalització en els refugis antiaeris de la Renaixença i de la Plaça Europa. D'aquesta manera es posen en valor, de moment, dos dels set refugis antiaeris que es conserven a Manresa.
 
Aquests refugis, que estan protegits pel Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni de Manresa (PEUPM), s'integren dins del patrimoni arquitectònic de la ciutat amb la classificació d'estructures urbanes de defensa civil i amb la categoria de Béns culturals d'interès local. Així es volen preservar i valoritzar aquests elements emblemàtics de la recuperació de la memòria històrica a la ciutat.
 
Els refugis formen part dels espais de la memòria de Manresa que s'articulen a l'entorn del Museu Comarcal i del projecte de l'Espai Memòries que, al seu torn, s'integra dins la Xarxa d'Espais de la Memòria de Catalunya.