«No et saltis el pas» fa una jornada a la plaça Sant Domènec

Dissabte hi haurà una exposició de material dels cossos de seguretat, entitats implicades en la seguretat viària i una acció de teatre al carrer del grup El Teló

Redacció
11 de febrer del 2014
Responsables policials i d'entitats, amb la regidora Olga Sánchez. Foto: AjM

La plaça Sant Domènec de Manresa acollirà aquest dissabte, 15 de febrer, des les 4 de la tarda fins les 8 del vespre, una jornada policial que s'emmarca dins la campanya "No et saltis el Pas" que s'ha reprès aquest 2014 amb l'objectiu de sensibilitzar i donar resposta a l'increment en el nombre d'atropellaments enregistrats a la ciutat els darrers mesos. 
 
Els detalls de la jornada han estat presentats avui per la regidora de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Manresa, Olga Sánchez; el coordinador del pla de prevenció contra els atropellaments, el sergent Carles Muñoz; el director del Montepio de Conductors, Josep Maria Serena; i el president i el director del grup de teatre El Teló, Ramon Gubianes i Josep Torras. 
 
Olga Sánchez ha destacat que aquest acte "és una nova iniciativa per ajudar a prendre consciència dels atropellaments i la necessitat de protegir-nos". La regidora de Seguretat Ciutadana ha volgut agrair "el suport de les entitats i de moltes persones, les quals fan possible contribuir a sensibilitzar d'un problema de seguretat viària que ens afecta a tots". 
 
Josep Maria Serena ha reafirmat "la col·laboració, un cop més, del Montepio a continuar donant suport a aquests tipus d'iniciatives que estan adreçades a reduir la xifra d'accidents als carrers de la ciutat" i ha destacat altres accions realitzades amb el suport de la seva entitat "com el Parc Infantil de trànsit o el Road Show que va portar més de 750 joves al Kursaal".
 
Per la seva banda, Ramon Gubianes i Josep Torras han coincidit en destacar la "satisfacció" per poder participar en la campanya "No et saltis el pas" i ajudar, "mitjançant les accions teatrals, a reduir els atropellaments". Gubianes ha explicat que dissabte "tenim previst fer 15 gags diferents a càrrec de 12 actors que ens ajudaran a veure accions i aptituds dels vianants que no són gaire adequades i que els posen en perill davant els cotxes". Els representants del grup El Teló ha animat als manresans "a acostar-se a la plaça Sant Domènec per passar una bona estona i, alhora, prendre consciència d'aquest problema". 
 
Exposició de material policial
El sergent Carles Muñoz ha explicat els detalls de la jornada policial que preveu una exposició de material dels Cossos de Seguretat que actuen a Manresa (motos, cotxes patrulla, etc.) i la presència d'entitats de la ciutat com Montepio de Conductors, Stop Accidents, Creu Roja i Protecció Civil que instal·laran unes carpes amb material didàctic. Així mateix, l'Autoescola Font instal·larà un simulador de bolcades. 
 
A partir de les 17:45 h, la jornada de sensibilització es completarà amb la representació al carrer del grup El Teló per conscienciar als vianants sobre les accions més usuals que poden ser un risc per a la seguretat,
La jornada està impulsada per la regidoria de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Manresa amb la col·laboració d'entitats de la ciutat implicades en la seguretat viària i que durant aquest 2014 posaran en marxa conjuntament una nova bateria de mesures, accions i actes de conscienciació per intentar combatre i reduir la lesivitat que produeixen els atropellaments. 
 
Reduir el número d'atropellaments
Tot i que les dades apunten que en els últims cinc anys la xifra d'atropellaments s'ha reduït un 14% a Manresa, l'any 2013 es va produir un increment del 35%, amb 69 atropellaments, dos dels quals van ser mortals. 
 
Davant aquest repunt important de la sinistralitat, des de l'Ajuntament de Manresa s'ha decidit reprendre la campanya de sensibilització amb la reedició de les mesures que van tenir més èxit en l'edició de 2012, la incorporació de noves accions que han tingut èxit a d'altres municipis de l'estat i, alhora, el reforç i ajustaments de mesures que s'estan aplicant però que es considera que tenen marge de millora. 
 
La campanya ja es va iniciar el 27 de gener passat amb una exposició de fotografies cedides l'Associació d'Ajuda i Orientació als Afectats per Accidents de Trànsit "STOP Accidentes" que té l'objectiu de crear consciència sobre el riscos d'accidentalitat. El recull de fotografies es pot visitar durant tot aquest mes de febrer la Biblioteca del Centre Cultural el Casino. L'horari d'obertura és de dilluns a dissabte de 10.30 a 14 hores, i de 16.30 a 20 hores (excepte el dilluns al matí que estarà tancada). 
 
La resta de mesures per a aquest 2014 seran accions de conscienciació, sensibilització, cerca de complicitat social i aliances per fer arribar el missatge clar i repetitiu a la ciutadania (vianants i conductors) de prevenció i de necessitat d'adoptar mesures d'autoprotecció i transmissió de valors en educació viària campanyes de denúncia i control d'aquelles conductes que posin en perill la seguretat de les persones. 
 
Les accions es complementaran amb millores de les condicions de la via i de la visibilitat de vianants i conductors i incorporació de propostes per a l'arranjament i millora, a la Ponència Tècnica de Mobilitat, respecte a possibles punts conflictius, increment de senyalització, semaforització, elevació i/o modificació de passos de vianants, zones 30, ampliació voreres així com també l'actualització del Pla Local de Seguretat Viària. 
 
Associació teatral El Teló
La campanya "No et saltis el pas" compta per a aquesta jornada de sensibilització amb la col·laboració de l'Associació teatral El Teló. Aquest grup va néixer l'any 2009 amb gent vinguda d'altres grups de teatre. Tots compartien la necessitat d'aprendre a expressar-se correctament. Per això, van decidir muntar uns tallers de teatre amb el títol "teatre per a tothom", al Centre Cívic Selves i Carner. 
 
A partir d'aquell moment, cada any han escenificat una obra per posar de manifest les tècniques apreses. "Embolics d'alta costura", "RamOna", "L'home del sac", "Un peu a la història", "El poema de Nadal" i lectures dramàtiques de dos contes, són algunes de les obres treballades pel grup. 
 
Dur ant aquest mes de febrer, a banda del muntatge al carrer de la campanya "No et saltis es pas" previst per aquest dissabte, també preparen la participació en el marc de la Fira de l'Aixada, amb la representació "El llibre vermell", amb col·laboració amb la Capella de música de la Seu. De cara al proper mes de juny, el grup prepara també la representació de l'obra "La xafardera del barri".