Fiscalia demana entre 37 i 39 anys de presó per als atacants nazis de l'Stroika

L'escrit del Fiscal General de la Catalunya Central els acusa de dos intents d'assassinat, dos delictes de lesions, danys amb perill per a les persones, desordres públics, tinença d'armes prohibides i associació il·lícita

Pere Fontanals
11 de febrer del 2014
Material de contingut feixista intervingut als acusats d'intent d'assassinat
Material de contingut feixista intervingut als acusats d'intent d'assassinat | Mossos
Els serveis sanitaris atenen un dels ferits durant l'atac. Foto: Arxiu

L'escrit d'acusació del Fiscal General de la Catalunya Central, Ramon Menac, pel cas de l'atac nazi que van patir uns joves que esperaven per entrar a un concert de l'Stroika, el divendres 23 de març de 2012, no entra en la concreció sobre quin dels dotze acusats majors d'edat va realitzar cada lesió i cada acció durant aquella nit, i els considera com una unitat en la que tots van participar de dos intents d'assassinat, dos delictes de lesions, danys amb perill per a les persones, desordres públics, tinença d'armes prohibides i associació il·lícita.
 
És per això que el fiscal demana per a onze dels dotze majors d'edat que van ser a l'atac nazi a les portes de l'Stroika, una condemna de 37 anys i 9 mesos de presó, i per al cap de tots ells, el terrassenc que tenia un habitatge al Pont de Vilomara, 39 anys i 9 mesos per l'agreujant del delicte d'associació il·lícita. Tots 12 acusats han estat en presó preventiva des que van ser detinguts.
 
Per als altres tres acusats, que van ser aturats per la Guàrdia Civil quan es dirigien a l'Stroika i, finalment, van desistir d'anar-hi, la petició del fiscal és de 5 anys i mig per associació il·lícita.
 
La petició del fiscal es basa en que els dotze acusats van perpetrar l'assalt nazi a les proximitats de l'Stroika tapats amb passamuntanyes i que van atacar els dos joves, menors d'edat, que esperaven per entrar al concert amb voluntat de matar-los. L'escrit també té en compte les dues lesions que van infligir als dos ocupants del cotxe que van sortir del vehicle quan els van llençar un còctel molotov al seu interior, i el fet dels danys al turisme a causa de l'ampolla encesa. Finalment inclou els desordres públics, la tinença d'armes prohibides i l'associació il·lícita.
 
El menor que va participar en els fets ja ha estat condemnat per aquests mateixos delictes.
 
Els fets
Segons l'explicació policial, la nit del divendres 23 de març de 2012, un grup de tretze neonazis va arribar en una furgoneta als carrers propers de la sala Stroika, abans d'un concert de Kop i Non Servium, amb passamuntanyes i armats amb pals grans i barres de ferro, amb la voluntat de sembrar el terror entre la gent que esperava. Només baixar de la furgoneta la van emprendre a cops de pal contra dos menors fins al punt que a un d'ells el van deixar inconscient en estat molt greu i l'altre en estat greu. El primer d'ells va trigar quatre dies a sortir de la UCI i va quedar marcat amb greus seqüeles .
 
Durant l'atac, que va anar acompanyat de crides a favor de Hitler i el nazisme, van llençar una ampolla amb contingut alcohòlic en flames a l'interior d'un turisme i quan dos joves que hi havia a l'interior van sortir, van ser colpejats amb punys americans. Després de l'atac premeditat i calculat” i fet amb celeritat, els nazis van tornar a la furgoneta i van fugir.
 
Després d'una investigació policial de tres mesos, en una acció coordinada, a mitjans de juny es detenien 10 sospitosos , tots ells del Vallès i l'Anoia. Un mes després eren detinguts quatre sospitosos més. Entre tots ells, hi havia un menor d'edat, un membre de les Brigadas Blanquiazules de l'Espanyol i un candidat de PxC .

 
Material de contingut feixista intervingut als acusats d'intent d'assassinat. Foto: Mossos d'Esquadra