La presentació de «Fàbriques de Riu» arriba a Navàs i a Palà

Redacció
28 de gener del 2014
'Fàbriques de Riu' segueix la seva presentació per municipis del Bages

La presentació del llibre "Fàbriques de Riu" viatja aquest cap de setmana a Navàs i Palà de Torroella. El llibre, coeditat entre els Ajuntaments de Navàs, Sant Mateu de Bages, Súria i Callús explica el procés d'industrialització a l'entorn de les colònies i la història del tèxtil al mig Cardener. Es farà una presentació al nucli de Navàs el proper divendres 31 a les 8 del vespre a la Biblioteca i l'endemà a Palà de Torroella a 2/4 de 6 al Teatre Municipal. Les presentacions comptaran amb els tres autors, el surienc Albert Fàbrega, el callussenc Ramon Fons i la palanesa/navassenca Ester Llobet, i amb els alcaldes dels quatre ajuntaments que han participat en la seva edició.
 
La Història del Tèxtil al Mig Cardener conté tot el que els autors n'han pogut saber sobre la història del tèxtil en aquesta zona, i inclou una àmplia bibliografia i moltes notes a peu de pàgina. Pretén ser un recull exhaustiu de l'estat de la qüestió, fins a dia d'avui, i està pensat com a base per a recerques posteriors, i per als lectors que volen aprofundir en el coneixement del tema.
 
L'obra està formada per dos llibres. Un, en format paper, "Fàbriques de Riu" i l'altre, en format e-book, que es troba al DVD adjunt, "Història del Tèxtil al Mig Cardener". El DVD també conté més de 900 fotografies.
 
Fàbriques de Riu és un compendi de la "Història del tèxtil al Mig Cardener", redactat de forma més lleugera per facilitar-ne la lectura. Pretén donar al lector una visió general i suficient de la història del tèxtil als nostres pobles, i obrir les portes al lector inquiet i encuriosit per afrontar, si vol, la lectura del llibre electrònic.
 
Els dos llibres estan dividits en dues parts. En la primera es fa un estudi de les activitats tèxtils des dels temps més reculats fins a mitjans del segle XIX, quan té lloc la Revolució Industrial. La segona part estudia les anomenades fàbriques de riu, del tram mitjà del Cardener, que van aparèixer a partir de 1850 i, en algun cas, van perdurar fins gairebé els nostres dies. En el cas de Navàs, s'hi retrata la colònia tèxtil de Palà de Torroella, així com la veïna Valls, que pertanyé al municipi fins a l'any 2.000.
 
L'edició del llibre consta de 1.500 exemplars, dels quals l'Ajuntament de Navàs n'adquireix 400 per finançar-ne l'edició que posarà a la venda en les presentacions i mitjançant les llibreries les municipi, i els dijous també al Casal, l'oficina de l'Ajuntament a Palà de Torroella. El govern de Navàs vol mostrar la seva satisfacció pel fet que l'edició d'aquest llibre s'hagi fet conjuntament entre diferents municipis, de colors polítics diferents, i en un mateix objectiu, preservar el llegat històric de les colònies del Cardener.