Els atropellaments van créixer un 33% a Manresa el 2013

Manresa registra 68 atropellaments durant el 2013, un 33% més que l'any anterior, i el conductor n'és el responsable en 3 de cada 4 casos

Estefania Escolà
27 de gener del 2014
Presentació de la reedició de la campanya 'No et saltis el pas'. Foto: AjM 

La xifra d'atropellaments a la capital del Bages ha crescut un 33,3% respecte del 2012. En total, l'any passat es van produir 68 accidents, dos dels quals van ser mortals. La regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sànchez, ha explicat que aquesta tendència es manté aquest 2014 i durant el mes de gener ja s'han produït deu atropellaments (set en tan sols una setmana). Segons la regidora, la falta d'atenció és la principal causa dels accidents i el conductor és el responsable en tres de cada quatre casos. Per tercer any consecutiu, Manresa ha engegat la campanya "No et saltis el pas" que té com a objectiu conscienciar els conductors i vianants amb tot un conjunt d'accions populars com teatre i exposicions.
 
La regidoria de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Manresa ha decidit engegar una nova edició de la campanya "No et saltis el pas", davant l'increment d'atropellaments a la ciutat. L'any 2013 hi va haver un total de 68 atropellaments a Manresa, mentre que el 2012 en van ser 51. A més, durant aquest mes de gener se n'han produït un total de deu. La campanya preveu diferents mesures que se centren en tres línies de treball: accions de conscienciació de la població; campanyes de denúncia de les conductes que posin en perill la seguretat de les persones; i propostes per a la millora de les condicions de la via i la visibilitat dels vianants. 
 
Tot i que les dades apunten que en els últims cinc anys la xifra d'atropellaments s'ha reduït un 14% a Manresa, l'any 2013 es va produir un increment del 33%. Dels 68 atropellaments que hi va haver, dos van ser mortals. La regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sánchez, ha explicat que el motiu principal és la "falta d'atenció" i ha apuntat que "les noves tecnologies, com els "smartphones" o els navegadors, distreuen l'atenció dels conductors". 
 
Segons les dades que recull la Policia Local de Manresa, en tres de cada quatre casos la responsabilitat dels atropellaments és del conductor, tot i que Sánchez ha expressat que "en menor mesura el vianant també en pot ser el responsable, ja que, per exemple, veiem gent creuant els passos de vianants mirant el mòbil". Per la regidora, el repte de la campanya és arribar als "zero atropellaments" i també "reduir les conseqüències lesives". 
 
La campanya ha arrencat aquest dilluns amb la inauguració d'una exposició que té per objectiu sensibilitzar a la ciutadania i crear consciència sobre els riscos d'accidentalitat. Les imatges han estat cedides per l'Associació d'Ajuda i Orientació als Afectats per Accidents de Trànsit "STOP Accidentes". La propera acció que es realitzarà serà una actuació de teatre al carrer prevista per al dia 15 de febrer.