Monistrol ultima els preparatius per a l'arrencada de Romeus

Aquest cap de setmana Monistrol de Montserrat es traslladarà cinc segles enrere

Redacció
24 de gener del 2014
Aquest dissabte comença la Festa de Romeus a Monistrol de Montserrat. Foto: AjMdM

El repic de campanes des del campanar de Monistrol a càrrec dels guanyadors del concurs de dibuix de Romeus donarà el tret de sortida a la segona edició d'aquesta festa renaixentista que submergirà Monistrol i tots aquells pelegrins que la visitin, durant dissabte i diumenge, en el segle XVI. El senyal, que es podrà sentir arreu a les 11 en punt del matí, serà el preludi per a l'arribada dels Romeus a la vila i del pelegrinatge en el temps que recrea aquesta festa cultural i turística a través de la vintena de representacions diàries que els participants desenvoluparan durant tot el cap de setmana, entre les 11 del matí i les 8 del vespre per diferents punts del casc antic. 
 
Les primeres novetats pel que fa als quadres escènics es podran veure tan bon punt tingui lloc l'obertura oficial de portes, a partir de ¼ de 11, i es trobaran just a l'extrem final del passeig de la Canaleta, a l'espai del safareig públic, on s'hi desenvoluparà un dels elements que centrava la vida quotidiana de l'època. Juntament amb aquest Safareig, el programa dóna més entitat a una activitat clau de les relacions socials i econòmiques del moment: el mercat. En aquest context s'ha introduït una de les principals novetats artístiques d'aquesta edició: l'escenificació de l'Escarni Públic amb un cruel agutzil com a protagonista que els visitants podran conèixer a ¾ de 1, a la plaça del Bo-Bò. Aquest nou quadre de Romeus servirá de tancament a l'Escenificació del Burg, amb les obres de construcció de l'església parroquial, que tindrà lloc a les 12 en punt, uns metres més amunt, a la plaça de l'Església. Juntament amb la Teatralització dels efectes de la Pesta, el Burg és una de les escenes més multitudinàries del programa artístic de la festa. Les radicionals Danses del Renaixement, a càrrec de l'Esbart Monistrol Dansaire, al passeig de la Canaleta, tancaran un primer matí de Romeus amb l'exhibició al públic de sis escenes diferents de teatre de carrer. 
 
Finalitzat el recés per a l'àpat del migdia, l'espai Romeus obrirà portes de nou, a ¼ de 5 de la tarda, amb la nova arribada dels pelegrins i un programa d'onze representacions que tindrà com a novetat la Cantada Monacal, que protagonitzaran les veus de l'Orfeó Monistrolenc, a partir de les 5 de la tarda a la plaça de l'Església; i l'espectacular exhibició de dansa aèria de la Llegenda de la Mà Morta, a ¾ de 7 al carrer dels Espilons. Durant la tarda, es repetirán les teatralitzacions dels Efectes de la Pesta, l'Escarni Públic, El Safareig i les Danses del Renaixement. 
 
A ¼ de 8 els visitants es retrobaran amb la representació d' El Vot de Poble, basada en un guió del monistrolenc Carles Banqué, durant la qual s'explica l'origen de la devoció dels vilatans al màrtir Sant Sebastià. L'espectacle, de caire itinerant, començarà a ¼ de 8 a l'ajuntament, i anirà recorrent el casc antic fins a la plaça del Bo-Bò i de nou al passeig de la Canaleta on culminarà amb un esclat final de festa: L'Erudit. Aquest multitudinari espectacle incorpora el foc i el soroll dels tabals de la Colla de Diables Els Tronats, de Monistrol. 
 
Espais i elements d'ambientació
Paral·lelament a les representacions, l'espai Romeus presenta també diversos elements d'ambientació tant pel que fa a espais com a personatges. Malalts i tollits, soldats, els metges de la pesta, predicadors, endevinadors, comerciants i soldats recorreran el casc antic ambientant la jornada a l'entorn d'espais com el mercat de la vila, a la plaça del Bo- Bò; la taverna de la vila, a la Font Gran; o la mostra d'oficis, a la plaça de l'Església. En aquesta segona edició s'incorpora també un espai de jocs infantils, a la Canaleta, on els més menuts podran disputar justes de cavallers i gaudir de propostes de jocs tradicionals. 
 
Dispositiu de mobilitat per accedir a nucli antic
Durant el cap de semana es restringirà la circulació de vehicles al nucli antic a les hores d'obertura de Romeus, és a dir, entre les 11 i les 2, al matí, i de les 4 de la tarda a les 8 del vespre. Per evitar que els vehicles es trobin amb el sector tallat al trànsit, s'ha establert senyalització d'accés a la vila per l'estació del Cremallera de Montserrat, d'una banda, i pel parc de l'Alvèrnia, al peu de la C-55. En aquests dos espais s'hi han habilitat els les places d'estacionament necessàries perquè els visitants hi deixin els vehicles i des d'on es podrà fer l'accés a peu al nucli antic. Enguany, el nombre de places augmenta substancialment en aquest sector, amb la incorporació del sector de la Llar d'Avis, també a peu de carretera, com a prolongació de l'aparcament de l'Alvèrnia. 
 
L'equip de Romeus 2014
Unes 170 persones integren enguany el grup d'actors i actrius que faran possible les representacions de les escenes i l'ambientació al carrer. Tots ells sota la direcció artística de Jordi Pessarrodona i l'equip de producció d'Adifolk. Els decorats que serviran per caracteritzar l'espai Romeus són obra del monistrolenc Jordi Martínez i el vestuari de Romeus ha estat possible gràcies a Acabats del Bages, Roll Drap i les mans de les cosidores Encarnació Palomo, Pepita Clotet, Esther Puiggros i Maria Dolors Bigas. 
 
La Festa dels Romeus és una iniciativa de Monistrol Turisme i l'ajuntament de Monistrol de Montserrat que financen el projecte amb la col·laboració del Patronat de la Muntanya de Montserrat. La festa compta amb la col·laboració d'una dotzena d'entitats i empreses vinculades a la vila: ADF Monistrol de Montserrat, AMPA Sant Pere, AMPA Fdac, CAU La Bestorre, Diables i tabalers Els Tronats, Esbart Monistrol Dansaire, Geganters i Grallers de Viserta, Orfeó Monistrolenc, Agrupació teatral de Monistrol, Parròquia de Sant Pere, Associació de Sant Sebastià i Cremallera de Montserrat.