Els veïns del bloc a enderrocar viuen amb «incertesa total»

L'Ajuntament de Manresa buscarà "solucions personalitzades" per a les famílies afectades

Mar Martí
23 de gener del 2014
L'immoble que s'ha d'enderrocar, en primer pla.
L'immoble que s'ha d'enderrocar, en primer pla. | Sussi Garcia
L'immoble que s'ha d'enderrocar, en primer pla. Foto: Sussi Garcia

La decisió del TSJC de condemnar l'Ajuntament de Manresa a enderrocar el bloc de pisos de la Plaça Bages, del qual era promotor el diputat de C's Jordi Cañas , per culpa d'una llicència municipal defectuosa ha posat en peu de guerra els veïns de l'immoble, que asseguren que viuen la situació amb una "incertesa total". Des del consistori, el portaveu municipal, Antoni Llobet, ha explicat que els aclariments que han demanat al jutge "no admeten cap altra interpretació" que no sigui l'enderroc. Amb tot, Llobet ha explicat que el jutge demana que s'enderroqui el bloc "tan aviat com sigui possible", però no fixa cap data. D'aquesta manera, des del consistori volen buscar "solucions personalitzades" per a cada una de les vuit famílies que hi viuen.
 
Fa més de deu anys que el propietari d'una casa modernista de Manresa va interposar una denúncia contra l'Ajuntament de la ciutat en considerar que el bloc de pisos que s'estava construint davant del seu domicili no complia amb el pla general d'ordenació urbana. El TSJC va dictar sentència a favor del propietari en considerar que el bloc hauria de tenir, com a mínim, 16 metres de fons i, en canvi, no sobrepassa els 14. Per tant, el problema rau en què l'edifici és una mica més petit del que marcava la llicència. Amb tot, durant aquests anys el consistori ha anat interposant un seguit de recursos que s'han anat desestimant progressivament. Ara, segons ha explicat Llobet, la resolució del jutge "és clara" i "no hi ha lloc a cap altre interpretació".
 
L'edifici que s'ha d'enderrocar es troba situat al número 1 de la Plaça Bages i actualment hi viuen vuit famílies, moltes de les quals encara paguen la hipoteca per la compra del pis. A més, al soterrani del bloc hi ha un pàrquing de cotxes que és compartit amb altres edificis i també una subestació elèctrica de Fecsa. Per això, l'Ajuntament va demanar al jutge que ha emès l'última sentència si podia aclarir com s'havia de resoldre aquesta qüestió i, segons Llobet, "no ens ho ha aclarit, només ens ha dit que hem d'enderrocar el bloc". Per tant, ha apuntat, "és un altre element tècnic que haurem de veure com resolem". 
 
Solucions "personalitzades" per a cada família
El text emès pel jutge demana que l'Ajuntament executi l'enderroc "tan aviat com sigui possible" però, segons el portaveu del govern municipal, "no fixa cap data concreta". Llobet ha afirmat que "si l'edifici estigués buit seria més fàcil executar" l'ordre però ha recordat que "hi viuen vuit famílies, que les hem d'atendre correctament". El regidor creu que s'ha de trobar "la solució menys traumàtica possible" i, a més, ha dit, "hem de tenir en compte que estem al mig del curs escolar". 
 
"Hem de personalitzar cada cas per veure quina és la millor solució de reubicació que trobem", ha apuntat. Per Llobet, s'ha de "trobar un lloc on cada família pugui viure en les condicions similars a les actuals" i, per això, "hi ha d'haver opcions singularitzades per a cada situació". 
 
De la seva banda, alguns dels veïns afectats han assegurat que en les darreres setmanes han mantingut reunions amb l'Ajuntament però han afirmat que no tenen "cap acord ni conveni signat". Així ho han explicat els veïns Fèlix Martos i Joan Cañizares els quals han manifestat que "tot són bones paraules" però "a dia d'avui no tenim res concretat". Els veïns han recordat que tots ells estan pagant hipoteca i que l'hauran de seguir pagant encara que el bloc s'enderroqui. 
 
"Portem molts anys passant-ho malament i amb una incertesa total"
Joan Cañizares és un dels veïns del bloc de la Plaça Bages que s'ha d'enderrocar. "L'Ajuntament ens ha dit que ens recolzarà però de moment no hi ha res concret i d'aquí ve la nostra desesperació", ha manifestat Cañizares, que ha afegit que "viure amb aquesta situació és molt difícil, portem molts anys passant-ho malament i amb una incertesa total". Cañizares ha afegit que "de cap manera volem que l'edifici vagi a terra perquè nosaltres hem escollit viure aquí i quan vam adquirir la vivenda no vam tenir cap problema ni amb els bancs ni amb el registre, tot era legal". 
 
De la seva banda, un altre dels veïns afectats, Fèlix Martos, ha reafirmat que durant els 12 anys que porten vivint a l'edifici "sempre hem actuat amb tota la legalitat del món". Martos ha apuntat que els veïns "no acabem d'entendre com pot ser que s'hagi d'enderrocar l'edifici perquè és més petit del permès i, si s'enderroqués, es podria tornar a construir més gran". A més, Martos ha recordat que els propietaris dels pisos estan pagant una hipoteca. 
 
Martos ha explicat que la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) ja ha mostrat suport públic als afectats pel cas però ha apuntat que en les properes setmanes "farem soroll" per intentar "buscar més suports i donar a conèixer el cas". De la seva banda, Cañizares ha afegit que "demanem ajuda als ciutadans i també als estaments públics i jurídics". 
 
La porta a la negociació continua oberta per part del consistori
El portaveu municipal, Antoni Llobet, ha afirmat que el consistori "sempre ha estat obert a plantejar-nos vies alternatives per evitar l'enderroc i trasbals per a les famílies i la ciutat". En aquest sentit, Llobet ha assegurat que "aquesta via segueix oberta perquè no l'hem tancada mai", tot i que ha apuntat que "no podem dir que hi hagi una mediació amb la propietat, sinó que hi ha una via oberta i el demandant ho sap". 
 
De la seva banda, el propietari de la casa modernista, Antoni Gener, ha volgut recordar que ell va interposar la denúncia quan va assabentar-se "que la llicència no era correcte". A partir d'aquí, "des de l'any 2001 els jutjats m'han anat donant la raó, mentre que l'ajuntament ha anat posant recursos d'un jutjat a un altre", ha expressat Gener, qui creu que si el bloc s'enderroca "no es podrà tornar a construir". 
 
El propietari i denunciant ha afegit que no té "res en contra ni a favor" dels veïns però ha ressaltat que "han pecat una mica d'innocents", ja que "vam col·locar una pancarta en què els avisàvem". D'altra banda, Gener ha recordat que fa un temps l'Ajuntament de Manresa li va fer una oferta econòmica per evitar l'enderroc "però al cap de 15 dies es van tirar enrere i, a partir d'aquí, ja no he volgut saber res més". Per això, Gener es manté ferm en què el consistori apliqui la decisió judicial.