Restaurants amb DO, 23 locals que mariden cuina i vins del Bages

S'edita la primera guia gastronòmica del Bages, que agrupa l'oferta dels restaurants que participen en aquest projecte

Redacció
22 de gener del 2014
Roda de premsa de presentació dels Restaurants amb DO. Foto: Catpress

En una iniciativa ambiciosa i sense precedents, el Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages ha decidit reivindicar els productes propis del Bages i crear una oferta gastronòmica que el diferenciï d'altres territoris. El projecte Restaurants amb DO, que s'acaba de posar en marxa i que compta amb la complicitat de 23 establiments del Bages, marida la cuina pròpia de la comarca amb els vins de la DO Pla de Bages. Cada restaurant ha creat un menú propi que inclou almenys dos productes autòctons del Bages i que combina els plats amb els vins més adients de la DO Pla de Bages. Aquesta oferta ha quedat recollida en una detallada guia gastronòmica, que es pot trobar en format paper i en format digital
 
El projecte té una vigència inicial d'un any, però d'aquí a sis mesos es farà una actualització de la campanya, per reeditar la guia, incorporar nous menús i donar entrada a establiments que es poden anar adherint al projecte. Des dels organitzadors hi ha la voluntat de donar continuïtat a Restaurants amb DO per tal de dotar el Bages d'una identitat gastronòmica pròpia, diferenciada i potent, que sumi els productes agroalimentaris amb el vi del territori, que va començar a despuntar ja fa anys per la seva qualitat. Per això, el Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages ha comptat amb el suport i la col·laboració de la DO Pla de Bages i el Consell Comarcal del Bages que, a través del Rebost de Productes Naturals del Bages, promou la dinamització dels productes alimentaris de qualitat propis de la comarca per fer-los arribar al consumidor convertint-los en un valor afegit pel territori.  
 
Entre les propostes dels restaurants, molt variades, s'hi poden trobar productes com la mel de Montserrat, cigrons de Mura, olis del Bages, làctics d'empreses locals, mongetes del ganxet, albergínia blanca, carxofes de Monistrol, galtes de porc ral d'Avinyó, etc. El denominador comú, ser productes propis del Bages o amb una llarga tradició al territori, com el bacallà, oferir una cuina de temporada i de proximitat, i potenciar els vins i caves del Bages.
 
Un projecte de territori
Els organitzadors, que han presentat aquest dimecres la campanya en roda de premsa, han coincidit a destacar que es tracta d'un projecte de territori, per potenciar una oferta que identifiqui la comarca i per posar en valor els productes propis. Per al president de la DO Pla de Bages, Valentí Roqueta, "estem en un bon moment perquè els consumidors cada dia aprecien més els productes locals" i ha afegit que amb aquest projecte "donem alegria al nostre territori: menjar i beure bé no és broma, és una cosa molt important". Per la seva banda, Diego Sánchez, president del Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages, ha explicat que la resposta dels restaurants ha estat fantàstica. Hem estat capaços d'engrescar amb una aposta clara pels productes de la terra".
 
Joan Vinyes, conseller comarcal de Turisme, en representació del Rebost del Bages, ha deixat clar que "aquesta campanya va més enllà d'una proposta de menús i és una aposta clara de territori, de consum de proximitat" i ha afegit que és una qüestió de "confiança en nosaltres mateixos. Si treballem junts en la mateixa direcció les coses s'aconsegueixen".
 
També ha participat en la presentació Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, que ha sentenciat que "estimem allò que coneixem. I estimar una cosa és la millor manera de vendre-la" i ha felicitat els organitzadors per la feina feta.
 
Qui són els Restaurants amb DO?
 
  • Abat Cisneros (Montserrat)
  • Cal Carter (Mura)
  • Can Ferrer (Navarcles)
  • Can Ladis (Sant Fruitós de Bages)
  • Canonge (Manresa)
  • Casa l'Agulla (Sant Fruitós de Bages)
  • Cube Food&Drink (Manresa)
  • El Mirador de Montserrat (Santpedor)
  • El Rubell (Monistrol de Calders)
  • Golden (Manresa)
  • Hostal del Camp (Sallent)
  • Kursaal Espai Gastronòmic (Manresa)
  • La Barca (Monistrol de Montserrat)
  • La Creperia (Manresa)
  • La Cuina (Manresa)
  • Las Vegas (Manresa)
  • Les Voltes (Talamanca)
  • L'Ó (Sant Fruitós de Bages)
  • Maïami (Manresa)
  • Raviolo (Manresa)
  • Stacca (Manresa)
  • Tesi (Santpedor)
  • To+ (Palà de Torroella)