Manresa comença a recordar els bombardeigs franquistes

A la ciutat hi van haver dos bombardeigs fets a cavall de 1938 i 1939 que van causar un mínim de 35 morts

Redacció
19 de gener del 2014
Mapa dels bombardeigs (clic per veure en gran). Foto: Memòria.cat

El programa commemoratiu i de reconeixement a les víctimes dels bombardejos de l'aviació franquista sobre la ciutat de Manresa s'iniciarà aquest diumenge 19 de gener amb un acte institucional que comptarà amb la presència de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent i el director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos. També s'inaugurarà l'exposició "Catalunya bombardejada".
 
Els actes, que començaran a la 1 del migdia, tindran lloc a l'interior del refugi antiaeri de l'escola La Renaixença on està ubicada la mostra.

Els bombardeigs
Durant la Guerra Civil (1936-1939), l'aviació franquista, ajudada per l'alemanya de Hitler i la italiana de Mussolini, per primera vegada a la història va executar els bombardeigs sistemàtics contra la població civil indefensa que van provocar uns 5.000 morts arreu de Catalunya. Va ser una terrible novetat practicada per tal d'anorrear l'enemic físicament i psicològicament a partir del terror.
 
La Junta de Defensa Passiva de Manresa va organitzar la protecció de la població amb la construcció de diversos refugis antiaeris. Malgrat tot, els bombardeigs dels dies 21 de desembre de 1938 i 19 de gener del 1939 van provocar la mort d'un mínim de 35 persones a Manresa, tots civils: homes, dones, nens i nenes. El dia 24 de gener entraven les tropes franquistes a la ciutat.
 
Enguany es commemora el 75è aniversari d'aquests fets i, entorn a aquesta data s'han programat diverses activitats per tal de rememorar-los i fer-ne difusió entre els ciutadans i ciutadanes, tant de les generacions que van viure en primera persona els fets com de les generacions més joves que sovint consideren la Guerra Civil espanyola com un episodi llunyà.
 
Aquest acte d'homenatge s'emmarca en la commemoració del 75è aniversari dels bombardejos sistemàtics contra la població civil catalana. Més de 140 localitats catalanes, entre elles Manresa, van ser bombardejades de forma planificada Els homenatges a les víctimes i els seus familiars es van endegar en un acte central celebrat al Castell de Montjuic presidit per l'honorable. Sra. Joana Ortega, vicepresidenta del govern de la Generalitat i presidenta del Memorial Democràtic, el mes de maig de 2012, amb el compromís i la voluntat d'apropar els homenatges a les diferents localitats bombardejades, tot itinerant la referida exposició
 
Amb les accions previstes es vol donar a conèixer els fets històrics, encara poc o mal coneguts i homenatjar les víctimes dels bombardejos, amb la voluntat de contribuir a l'educació i la sensibilització de la ciutadania en la cultura de la pau, la democràcia i el respecte als drets humans.
 
Els actes han estat organitzats conjuntament per l'Ajuntament de Manresa, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, l'Associació Memòria i Història de Manresa, Manresana d'Equipaments Escènics i el Galliner, amb la col·laboració de l'Institut Català de les Dones i la Biblioteca el Casino.