Guardiola es farà càrrec dels impostos dels desnonats

El ple també va aprovar demanar el desdoblament de la C-55 i la tratuïtat de l'autopista C-16

Redacció
18 de gener del 2014
L'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda. Foto: AjSSG

L'ajuntament de Sant Salvador de Guardiola ha donat llum verda al reglament que permetrà ajudar aquelles famílies del municipi que s'hagin vist afectades per un procés d'execució hipotecària o de dació en pagament. La moció, aprovada per unanimitat, facultarà el consistori a liquidar les càrregues impositives derivades de la propietat de l'habitatge que hagin perdut. Durant el ple, celebrat aquest dijous al vespre, també van tirar endavant les propostes d'acord destinades a sol·licitar millores a la C-16 i a la C-55 a la Generalitat, d'una banda, i a incoar el procediment per acordar la resolució del contracte de serveis d'explotació del restaurant La Sala, en cas que no s'arribi a un acord amb la concessionària de l'equipament pel que fa a la liquidació del deute pendent amb l'ajuntament. Finalment, tres mocions presentades per la CUP van portar a la sala de plens el debat de temes d'actualitat política, entre elles, el suport institucional a la consulta i la sol·licitud d'aturada dels abocaments de residus salins al Cogulló, a Sallent, per part d'Iberpotash. 
 
El ple de Guardiola va aprovar el reglament que contempla els supòsits arran dels quals l'ajuntament subvencionarà el cost d'impostos que han de pagar els propietaris d'habitatges afectats per un desnonament o una execució hipotecària. La subvenció s'atorgarà a partir dels informes que els serveis socials municipals emetin en cada cas i s'aplicarà en casos en que l'expedient afecti la residència habitual de famílies empadronades al municipi. El text aprovat dijous permetrà liquidar els imports dels dos casos que, de moment, s'han donat al municipi. 
 
En la línia de les reivindicacions que la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa i del Bages estan formulant per tal que la Generalitat millori la C-16 i la C-55, l'ajuntament de Sant Salvador de Guardiola va aprovar una proposta d'acord en la qual sol·licita el desdoblament de la C-55 fins a Castellbell, la gratuïtat de la C-16 i les connexions de Manresa amb l'autopista pel Pont de Vilomara, entre altres aspectes. A la proposta d'acord s'hi va incorporar també una petició en el sentit de millorar el transport públic i col·lectiu per tal de reduir el volum de vehicles que circulen habitualment per la C-55. 
 
El ple també va acordar iniciar el procés d'incoació de l'expedient que podria acabar amb la resolució del contracte de serveis d'explotació del restaurant La Sala en cas que no s'arribi a un acord en la liquidació del deute que els contractistes tenen contret amb l'ajuntament i que ascendeix als 10.538€. L'import és conseqüència de l'impagament del lloguer. Ara, l'ajuntament ha donat un termini de deu dies perquè facin al·legacions en el sentit d'arribar a un acord que permeti evitar la resolució del contracte, signat a principis de l'any 2011 per un període de 15 anys. 
 
Debat de tres mocions 
El ple va finalitzar amb el debat de tres mocions presentades per la CUP, de les quals només en va prosperar la destinada a donar suport a la consulta que el govern té previst convocar el novembre. Es va rebutjar la moció que instava la Generalitat a fer aturar els abocaments de residus salins al runam del Cogulló, a Sallent, mentre l'empresa Iberpotash "no adapti el seu sistema d'explotació per tal d'aplicar la tècnica de reintroducció dels residus a la mina". 
 
També es va rebutjar la moció que plantejava el canvi de nom dels carrers Joan Carles i Reina Sofia, situats al Calvet. 
 
Guardiola celebra sessions informatives sobre el pressupost del 2014
Arran del debat sobre la idoneïtat de promoure un procés participatiu per modificar els noms dels carrers que porten el nom dels monarques espanyols, l'alcalde Albert Miralda, va explicar els resultats de les dues sessions informatives sobre el pressupost municipal que l'ajuntament de Sant Salvador de Guardiola va desenvolupar el cap de setmana passat. Les sessions s'han portat a terme amb dos objectius principals: compartir amb total transparència l'estat de les finances municipals, d'una banda, i presentar el procés de consulta a través del qual es votaran els quatre projectes proposats per incloure dins la partida de 20.000 euros que el pressupost destinarà a actuacions de l'espai públic. 
 
Entre les propostes d'actuació plantejades per l'ajuntament hi figuren la remodelació de la plaça de l'Ajuntament, inversió en manteniment d'instal·lacions de titularitat municipal, la creació d'horts socials i la construcció d'un skate park. Miralda va admetre que durant les sessions, els assistents van suggerir altres propostes que el consistori vol valorar i, amb aquest objectiu, la butlleta de vot que es dissenyarà per a aquesta consulta incorporarà una cinquena opció que permeti recollir les suggerències dels guardiolencs i guardiolenques.